Jsem maskot. A kopu za svůj tým

Nosí štěstí, lákají zákazníky, symbolizují kluby. Karlovarští maskoti.

„Počkej, ta se nepovedla,“ volá na přítelkyni asi čtyřicetiletý muž, zatímco ona objímá jiného. „Ještě jednou.“ Zmáčkne spoušť a hned se podívá na displej. S druhou fotkou už je spokojený.
Týpek, se kterým se jeho blondýna právě vyfotila, jako by ani nepatřil do naší doby. V prvorepublikovém vojenském mundůru sedí na invalidním vozíku, přes sebe opřenou berlu. A zatímco se s ním lidé fotografují, on se dívá za řeku někam nad zchátralou spořitelnu. Jen si tam tak sedí a blaženě se usmívá.

1. Švejk ze Staré Louky

Figurína vojáka Švejka je jednou z největších atrakcí na Staré Louce. „Chtěli jsme přilákat hosty, protože jsme tady v uličce dost zastrčení,“ říká spolumajitel restaurace U Švejka Petr Řezníček. „A funguje to. Lidi táhne.“
Současný Švejk před hospodou vysedává pátým rokem. Je ze dřeva a jako odolnější nahradil svého sádrového předchůdce. „Kdysi jsme měli tři. Byli ze sádry, ale děti si s nimi hrály a každou chvíli něco ulomily,“ dodává.
Švejk lidi přitahuje jako magnet. Turisty i jiné. Jednou například skončil v řece, když ho tam hodili opilí Rusové. „Jindy jsme ho našli nahoře směrem k Jelenímu skoku. Někdo ho tam vytáhl,“ říká Řezníček.
Protože venku sedí celý rok, jednou za dvanáct měsíců ho převléknou do nového mundůru. „Oblečení necháváme šít v Kolové. My už ho pak tady svlékneme a oblečeme do nového,“ směje se.

2. Varan Karlos

Od letošního roku má svého maskota hokejová Energie. Je to ještěr, varan Karlos. Klub ho vybral z více než šesti desítek návrhů od dětí. V kopě kreseb byli také žabák, vlk nebo tučňák. Ale i mimozemšťan či mořská panna.
„Pro varana jsme se rozhodli proto, že jeho jméno koresponduje s názvem města,“ vysvětluje volbu produkční klubu Kateřina Skoupá.
Byla to ona, kdo dotáhl finální podobu maskota do konce a vymyslela jeho jméno. Stejně jako varan také Karlos odkazuje na Karlovy Vary.
Oblek varana pak vyrobil Robert Puhman, který vyráběl maskoty už několika sportovním klubům. V aréně v něm jezdí osmák Vlastimil Salajka, útočník Energie.

3. Parní lokomotiva

Basketbalový klub Lokomotiva Karlovy Vary nemá klasického maskota. Přesto si ho ale lidé ve městě spojují s výrazným symbolem. Parní lokomotivou.
„Signalizuje nejen název klubu, ale snad i to, že klub má občas páru,“ směje se Roman Maleček, manažer karlovarského klubu.

4. Cestovatel Méďa

Je jich pět. Důša, Jarda, Aleš, Léňa a Kačka tvoří partu Caminos, která cestuje po světě i se svým maskotem. Medvídkem Méďou.
„Méďa se stal naším maskotem v roce 2007, kdy jsme vznikli. A hned nás doprovázel na cestě po Mexiku, Belize, Guatemale a Salvadoru,“ ukazuje na fotografie Médi z dalekých končin Jarda Machek.
Maskot Caminosu měl už párkrát namále. Několikrát se ztratil, ale vždy ho někdo našel a vrátil. K radosti cestovatelské party. „Méďa se v našem sdružení těší velké úctě,“ říká Jarda Machek, „naše společná cesta bez něj už je nemožná.“

5. Charlie Chaplin

Svého maskota má také restaurace Charlie. Chaplina, jak jinak. Stojí už zhruba deset let za Poštovním mostem přes Teplou. Jako by právě vyskočil z němého filmu a vymýšlel nějakou poťouchlost.
„Naše restaurace stojí trochu mimo frekventovanou ulici a my jsme chtěli na sebe upozornit,“ vzpomíná majitel restaurace Karel Větrovský na zrození panáka.
Nápad to byl jeho. A přiznává, že ho inspiroval právě Švejk na Staré Louce.
A stejně jako se v roli marketingového poutače osvědčil Švejk na vozíčku, zafungoval i Charlie Chaplin. „Stoprocentně nám pomohl,“ dodává Větrovský.

6. Drak z rádia

Maskotem karlovarského rádia Dragon je od počátku jeho existence drak. Žádný zvláštní příběh se k němu nevztahuje, maskot totiž vychází z názvu rádia. Draka vymyslel v únoru 1992 Zdeněk Pachovský, zakladatel známého rádia.

7. Duch pramenů

Svým způsobem maskotem města býval kdysi Duch pramenů. Plastiku ducha ve skále lidé vídali u vývodu pramene v bývalé Ohmanově kolonádě. Ta je dnes už ale součástí Zámeckých lázní, a tak se Duch pramenů stal pro veřejnost neviditelným.