„Jsem rád, že mě naočkovali rappeři“

Chystal dokument o Boleslavi. Odložil jej. Teď se zabývá filmem na pozadí zápasu Sparty a Slavie.

Mladý režisér Pavel Abrahám pochází z Boleslavi. Vrací se tam už jen výjimečně. Vhodnou příležitostí byla Přehlídka netradičního filmu, která se konala minulý týden v Kulturním středisku Svět.

Kdy jste z Boleslavi odešel?
Hned po maturitě jsem se odstěhoval do Prahy. Tam žiji asi třináct let. Poslední dobou se vracím čím dál méně, tak jednou, dvakrát za rok. Pozdravit kamarády nebo za rodiči. Ty ale raději vídám na chalupě. Po Boleslavi se mi zrovna moc nestýská.

Připravoval jste ale o městě dokument.
Film měl sledovat, jak se mění chování člověka s proměnami města. Boleslav prošla razantním vývojem, často k horšímu. Divoká devadesátá léta se tam podepsala jako téměř nikde jinde. Třeba na náměstí Republiky nebo v případě Kauflandu, na jehož místě měl být park. Místo něj tam vyrostla budova, kterou si jakékoliv jen trošku zdravé město postaví na předměstí. Takových věcí, které mají obecnou vypovídací hodnotu, bych tam našel milion. Od filmu jsme ale nakonec upustili. Chceme se soustředit více na lidi jako takové.

Proto připravujete dokument Sparta - Slavia?
Ano, teď máme dopsaný scénář, z devadesáti procent obsazení a usilovně sháníme peníze. Do kin by měl jít na podzim 2012.

V předchozích snímcích jste obvyklá témata uchopil překvapivě, jak se podíváte na český fotbal?
Tak hlavně film vůbec nebude o fotbale, jen se bude odehrávat ve fotbalovém prostředí. Lidé si většinou v souvislosti s ním vybaví Hooligans, násilí na stadionech. Náš film ale bude společenskou freskou, řezem současnou českou společností na pozadí derby mezi Spartou a Slavií. Hodinu a půl budeme sledovat, jak stejnou událost vnímá dvaadvacet různých postav. Prodavač párků, uklízeč, žáček slavistické přípravky, VIP manažer… každý má trochu jiný úkol a jinak se staví ke společnosti. Ta má patra stejně jako tribuna.

Do České RAPubliky jste obsadil Hanu Hegerovou. Jak se vám to povedlo?
Docela jednoduše. Jeden z mých kamarádů je její vnuk. Domluvil mi s ní schůzku. Jeho babička má ráda jídlo, tak jsme vybrali dobrou restauraci. A když jsem jí pak vysvětlil koncept filmu, hodně rychle pochopila, o co mi jde. Zhostila se toho skvěle.

Když jste v Boleslavi chodil do skautu, říkalo se vám Gong. Souviselo to s filmem? Před promítáním v kinech zněl gong.
Ne, nosil jsem na svém prvním táboře měsíc v kuse jednu mikinu, na které byl gong. Když už byla úplně uzená, začali mi podle ní říkat. Na boleslavský oddíl vodních skautů vzpomínám jen v nejlepším, byla to skvělá zkušenost.

Při vzniku RAPubliky jste řekl, že nejtěžší při natáčení je nemyslet na Marka Vašuta. Jak tomu rozumět?
To byla jen taková sranda. V té době jsem byl, a jsem za to rád, naočkovaný rappery. Ti se hodně proti něčemu vymezují. Tento rys se mi na rappu hodně líbí. Na mém pomyslném shit listu, jak rappeři říkají, je vysoko Marek Vašut.

Kdo tam ještě je?
Jiří Langmajer, Kristián Kodet, je jich hodně. Ale Vašuta opravdu miluju.

Pavel Abrahám

narodil se 19. září 1978 v Mladé Boleslavi
absolvoval intermediální konfrontaci na VŠ uměleckoprůmyslové v Praze
natočil: Hlavní hvězdou jsou piva, Pře/klad, Le songe a Česká RAPublika. Ta zvítězila mezi českými dokumenty na Finále Plzeň 2009
baví ho elektronická hudba a literatura