Karim Rashid mění tvář architektury

Vizuální kultura globalizovaného světa je ovlivněna řadou nových faktorů. Karim Rashid nabízí ucelený koncept ekologického bydlení moderní generace platný pro všechny kultury, českou nevyjímaje. Základem je mu střídmá japonská architektura.

[file:10178:small:right]

Přestože se odvolává na jednoduchost a preferenci čistoty v podobě bílé barvy, nevyhne se ani osobité pestrobarevné provokaci. Tvrdí, že vychází z kulturních rozmanitostí současného světa a je schopen propojovat nové designové prvky s osobitou architekturou daného prostředí. Karim Rashid se narodil v Káhiře, pobýval převážně v Anglii a v Kanadě, studoval a získával zkušenosti v Itálii, aby se nakonec usadil v New Yorku a založil tady vlastní studio. To, že dokonale rozumí architektuře a designu a umí pracovat s novými materiály a technologiemi, dokázal už mnohokrát. Komplexní výčet jeho realizací by byl skutečně obsáhlý (zde poslouží lépe publikované fotografie).

Hovoří o snaze vnést kulturu a umění do všech předmětů každodenní potřeby, chce se zbavit starých, temných rituálů. „Uvažujme o věcech a lidech pozitivně,“ vyzývá při prezentaci své knihy s osobitým názvem Chci změnit svět a volí jako nový ústřední motiv své tvorby barevný imaginativní pruh světla. „Přináším nové světlo, jež může měnit lidskou přirozenost. Pokud je tedy lidskou přirozeností žití v minulosti. Barva může být energicky zářivá a působivá. Zcela jistě dodává pozitivní sílu. Má spoustu variací a odstínů pro každou náladu i pro každou lidskou povahu. Růžová podle mě jasně sděluje myšlenku imaginativní nehmotnosti, je barvou pozitivní energie a silného optimismu,“ dodává Karim Rashid.

#####Práce s materiály a technologiemi

Stejný inovační potenciál předvedl Rashid i na veletrhu designu v Miláně. Představil precizní práci s materiály a technologiemi. Lze dokonce s jistou nadsázkou říci, že „objevil“ pro současnou architekturu kvalitní materiály biologického původu s možností recyklace, materiály snižující spotřebu energie, materiály se zabudovanými tepelněakumulačními a ekologickými složkami biologického původu, hovořil také o integrovaných fotovoltaických modulech a o fóliích z netkaných textilií, vyslovil se pro materiály, které neškodí životnímu prostředí a zároveň splňují vše, co se od moderních komponent žádá.

Architekt Massimo Fucci, mezinárodní konzultant v oblasti designu DuPont Surfaces, k jeho přednášce dodává: „Všechny prostory v moderním domě nového tisíciletí – kuchyň, koupelna, ložnice, obývací pokoj či zahrada – budou pojednány tvůrčím způsobem a naplněny řadou elegantních řešení pro tvůrčí, ekologické a inteligentní bydlení. Hlavní roli tady budou hrát drobné a zcela běžné předměty denní potřeby, které se v rukou designérů změní ve významné artefakty příjemného bydlení. Spojovacím prvkem vyspělé architektury a designu budou kvalitní přírodní a organické materiály.“

#####Oceněn by měl být každý originální nápad

Příkladem toho, jak se může stát z drobného předmětu významný artefakt, je už sám světoobčan Karim Rashid. Velice nápadné brýle zvláštních tvarů, barevné tenisky a pestré oblečení. Jako by říkal – vše je dovoleno. Svět je otevřen každému nápadu a oceněn by měl být každý, kdo se alespoň o něco pokouší. „Měli bychom se osvobodit od svazujících rituálů minulosti. Moje opravdová touha je vidět šťastné lidi žijící současností. Pokud je lidskou přirozeností setrvávat v minulosti, pak říkám – přeměna světa je ve změně lidské přirozenosti,“ vysvětluje Karim Rashid a láká do svého týmu každého, kdo je odvážný, nebojí se změn, má pochopení pro experimenty a chce svým osobitým vkladem alespoň trochu ovlivňovat či pozitivně posouvat vpřed lidskou přirozenost.

*

#####Karim Rashid (1960)

[file:10182:small:right]

Velmi často uvádí také projekty, které navrhl ve spolupráci se svými zákazníky. Například interiéry Method a Dirt Devil, nábytek pro Artemide a Magis, vizuální styl značek Citibank a Hyundai, produkty pro LaCie a Samsung a luxusní zboží pro Veuve Clicquot a Swarovski. Dílo Karima Rashida je ozdobou mnoha stálých sbírek a jeho umělecké práce jsou vystaveny v galeriích po celém světě. Vydal knihu s osobitým názvem Chci změnit svět.