Karlovarská NEJ. Od Mozarta až na střechu Thermalu

Karlovy Vary mají hned několik pozoruhodných NEJ. O některých lidé vědí, o jiných už ale méně.

Sedmička pátrala po zvláštních karlovarských NEJ. O některých, jak jsme se přesvědčili, nemají lidé ve městě ani tušení!

1. Nejvyšší hotel

Skutečnost, že v největším českém lázeňském městě stojí desítky hotelů, asi nikoho nepřekvapí. Daleko zajímavější je, že nejvyšším z nich je Thermal. Nad zemí se pyšní devatenácti patry, vysoký je pětašedesát metrů. Střecha hotelu, který disponuje jedním z největších kongresových center v západních Čechách, je dlouhá šedesát metrů. Tato vysoko položená plocha je veřejnosti pochopitelně nepřístupná, vedení hotelu však Sedmičce umožnilo přístup na ni. A výhled ze střechy Thermalu na Karlovy Vary je parádní! Na všechny strany.
„Zájem lidí podívat se na město z naší střechy je obrovský, ale pochopitelně to z bezpečnostních a dalších důvodů není možné. Naši hosté, třeba v patnáctém patře, mají ale podobný výhled,“ řekl nám Jiří Kadlec, ředitel technického úseku hotelu Thermal.
Pro zajímavost uvádíme, že z patnáctého patra do přízemí jsme běžným výtahem v tomto nejvyšším karlovarském hotelu sjeli za jednu minutu a pět vteřin.

2. Nejbizarnější socha

Nejbizarnější soškou ve městě plném soch, objektů, reliéfů a pamětních desek je andělíček s harfou na štítě domu Zlatá harfa, který je součásti komplexu grandhotelu Pupp. Málokdo si ho všimne, protože při procházce kolem domu je soška odspodu vidět jen minimálně. Při pohledu přes řeku z Nové Louky je zase soška malinká. Bizarnost nahého andílka spočívá v tom, že jde o stvoření mužského pohlaví, navíc s erekcí. Není zřejmé, kdo andělíčka takto dotvořil. S největší pravděpodobností se jedná o vtip štukatérů z doby velkých oprav domu, téměř jistě z druhé poloviny osmdesátých let.

3. Nejstudenější pramen

Město horkých pramenů, tak se Karlovým Varům poprávu říká. Ne všechny místní prameny jsou však horké. Hadí pramen, který vytéká přímo z hadího chřtánu na Sadové kolonádě, je spíš vlažný. S teplotou necelých třicet stupňů je nejstudenějším ze všech karlovarských pramenů. Návštěvníci města se s ním setkávají teprve od roku 2001. Takzvaný Haďák obsahuje méně minerálů než ostatní prameny, ale větší množství CO2.

4. Nejvíc matoucí hrob

Karlovy Vary mají ve svých kronikách mnoho slavných návštěvníků. Wolfgang Amadeus Mozart mezi ně ovšem nepatří, ačkoli jeho hrob stojí na původním karlovarském hřbitově vedle Ondřejské kaple. Ve skutečnosti je tady pochovaný jeho druhorozený syn, který se původně jmenoval Franz Xaver. Na Wolfganga Amadea jej nechala přejmenovat matka, nejen kvůli jeho podobě se slavným otcem. Franz Xaver byl také talentovaným hudebníkem, nikdy ovšem svým uměním nedosáhl na Wolfganga staršího. Mozartův syn přijel do Karlových Varů dvakrát. Poprvé roku 1835, podruhé jako vážně nemocný o devět let později. Oslavil tady své třiapadesáté narozeniny a po třech dnech zemřel.

5. Nejstrmější ulice

Kolmá nebo Vyšehradská? O tom, která z nich je strmější, se přou i lidé, kteří jimi denně chodí. Obě leží kousek od sebe - na Vyhlídce. Kolmá je delší než Vyšehradská, v zimě ale kloužou obě stejně.

6. Nejužší dům

Čtyři metry a sedmaosmdesát centimetrů měří průčelí barokního domu Planety, který návštěvníci obdivují u morového sloupu naproti Vřídelní kolonádě. Nejužší karlovarský dům pochází z roku 1672 a nad jeho vchodem se skví symboly sedmi nebeských těles. Majitel domu se podle karlovarských historiků mohl zabýval astrologií nebo alchymií.

7. Nejslavnější výběrové řízení

Takzvaná „Česká losovačka“ se stala jedním ze symbolů korupce. K proslulému losování pod notářským dohledem, kterým město vybíralo pětici finalistů z šestnácti zájemců ucházejících se o výstavbu multifunkční haly, došlo v roce 2006. Záznam z losování zveřejnil opoziční zastupitel Jiří Kotek v prosinci téhož roku na zastupitelstvu. Je na něm vidět, jak vytažení posledního finalisty - sdružení firem Syner, Metrostav a Baustav (později vítěz řízení) - trvá oproti ostatním neobhajitelně dlouho. Záznam se posléze objevil v Bonus TV, na serveru Youtube a také pořadu Jana Krause Uvolněte se, prosím. Kraus neuvěřitelné dění pojmenoval „Česká losovačka“.