Karlovarský kraj: lázeňství, hnědé uhlí a cenové kontrasty

Nejzápadnější a rozlohou třetí nejmenší kraj České republiky (po Praze a Libereckém kraji) je světově proslulý především lázeňstvím. Přítomnost léčivých pramenů a lázeňských areálů výrazně ovlivňuje atraktivitu jednotlivých měst a určuje i výši cen bytů a nájemného.

Nejzápadnější a rozlohou třetí nejmenší kraj České republiky (po Praze a Libereckém kraji) je světově proslulý především lázeňstvím. Přítomnost léčivých pramenů a lázeňských areálů výrazně ovlivňuje atraktivitu jednotlivých měst a určuje i výši cen bytů a nájemného.

Pozitivní vliv lázeňství však na druhé straně naráží na omezení daná pohraniční polohou kraje i stále rozsáhlou těžbou hnědého uhlí. Výsledkem jsou výrazné rozdíly v cenách bytů i v nájemném v různých částech kraje. Nejvyšší ceny bytů najdeme tradičně v Karlových Varech, Mariánských Lázních a Františkových Lázních, přičemž v obcích a městech Ašského výběžku, Slavkovského lesa a Krušných hor jsou ceny až o polovinu nižší.

#####Značný pokles cen

Pro vývoj cen starších bytů v Karlovarském kraji mezi IV. čtvrtletím 2009 a stejným obdobím roku 2011 je charakteristický jejich značný pokles. Tento sestupný trend započal již koncem roku 2008. Ve IV. čtvrtletí roku 2009 se průměrná cena standardního bytu v Karlovarském kraji snížila oproti stejnému období roku 2008 zhruba o 3 %, o rok později byl meziroční pokles již bezmála osmiprocentní. Propad cen bytů v roce 2011 byl ještě výraznější: průměrná cena standardního bytu v Karlovarském kraji klesla oproti stejnému kalendářnímu období předchozího roku o více než 11 procent. Konkrétně v korunách klesla průměrná cena bytů v kraji z 1 236 000 Kč na sklonku roku 2009 na pouhých 1 005 000 Kč na sklonku roku 2011. Ceny jsou přitom uvedeny za starší standardní bytovou jednotku v běžné poloze o rozloze 68 metrů čtverečních.

Při podrobném pohledu na jednotlivá města zjistíme, že propad cen se nevyhnul ani jednomu sídlu v kraji. Mírné nárůsty v úrovni cca 1 % byly sice v jednotlivých letech zaznamenány v městech Aš (v roce 2011), Františkovy Lázně a Ostrov (obě v roce 2010), ale tyto nárůsty byly smazány výrazným poklesem v roce předchozím nebo následujícím. V roce 2010 poklesly ceny bytů oproti roku 2009 nejvíce ve městech Chodov (20 %), Aš (19 %), Kynšperk nad Ohří (17 %) a Kraslice (16 %). O rok později následovaly propady ve městech Kraslice (19 %), Kynšperk nad Ohří (16 %), Karlovy Vary (15 %), Mariánské Lázně a Toužim (obě po 14 %).

#####Propad pokračuje

*

Institut regionálních informací, s. r. o. (IRI)

Dlouhodobě sleduje vývoj tržních cen bytů ve vybraných městech České republiky. Informace o realitním trhu jsou získávány z inzerce v tisku a na internetu. Celkové vyhodnocení cen je prováděno jednou ročně, vždy k 15. listopadu. Kromě tohoto vyhodnocení jsou zpracovávány dílčí závěrky vývoje cen v krajských a okresních městech za jednotlivá čtvrtletí. V Praze je vyhodnocení údajů prováděno každý měsíc. Pro sběr a vyhodnocení cen nemovitostí vypracoval Institut regionálních informací vlastní metodiku s využitím standardní jednotky, kterou je starší byt I. kategorie s podlahovou plochou 68 metrů čtverečních v běžné, nikoli okrajové poloze (standard IRI).

*Použité fotografie pocházejí z webu www.kvpoint.cz – databanky fotografií Karlovarského kraje*