Karlovarský kraj má mít první zoo. Bude nejspíš na Sokolovsku

Zoologická zahrada na Karlovarsku? Do čtrnácti dní představí krajští úředníci novou studii.

Sloni, žirafy, opice, lvi nebo tučňáci. Kdo se jednou za čas nepodívá do zoologické zahrady? Na romantickou procházku ve dvou nebo s dovádějícími dětmi, mezi cizokrajnou zvěří je to vždy příjemná a osvěžující zábava.

Proto ji lidé tolik vyhledávají, a proto jsou zoologické zahrady také rozesety po větších i menších městech napříč celou republikou. Tedy až na Karlovarský kraj, kde taková kratochvíle chybí.

Zookoutky sice najdete v Ostrově nebo Františkových Lázních, za většími atrakcemi se však musí zájemci vypravit za hranice kraje. Nejblíž to mají na sever do Chomutova a na jih do Plzně, do Prahy nebo Ústí nad Labem musí už urazit vzdálenost přes sto kilometrů.

V nejbližší době by však výpravy za exotikou nemusely být pro lidi v kraji tak složité. Jen vybrat pro zoo to správné místo a sehnat dost peněz. Právě ty totiž bývají podobným snům tou největší překážkou. „Bez peněz a vhodných pozemků se to neobjede,“ ví i Petr Navrátil, náměstek hejtmana, který se realizací nápadu zabývá.

V současné době společně s dalšími úředníky dokončuje podrobnou studii. „Chtěli jsme zjistit, jestli je to vůbec reálné,“ vysvětluje Navrátil.

Studie má zároveň vytipovat místa, kam se mohou návštěvníci bez problémů dostat a odkud by mohli pokračovat za dalšími turistickými lákadly, které kraj nabízí. Hotová měla být už koncem minulého měsíce, její dokončení ale pozdržely chybějící podklady o pozemcích z Chebu. „Ty už ale také máme a do studie jsme je zapracovali,“ upřesňuje Navrátil.

Teď studie čeká jen na to, až ji na kraji schválí rada. Jasno by mělo být nejdéle do čtrnácti dnů.

Nápad desetiletí

Krajští radní měli už na čem stavět, nápad se zoologickou zahradou se nevylíhl v jejich hlavách, ale pracovala na něm dopodrobna už dvojice místních přírodovědců. Petr Krása a Petr Adamec z Agentury ochrany přírody a krajiny znají zoologické zahrady v Česku i ve světě a už několik let si spolu vysnili jednu také pro Karlovarský kraj.

Když společně kápli na soutěž o Nejlepší nápad desetiletí, začali na projektu pracovat systematicky. Zoologická zahrada v jejich podání pak regionální klání v kategorii velkých projektů vyhrála.

Jak by měla nová krajská atrakce vypadat? Krása s Adamcem si představují malou zoo na velkém prostoru, podobně jako je to v Chomutově. Tak, aby se v ní návštěvníci netlačili a chodili do ní rádi odpočívat.

„Zoologické zahrady se dnes globalizují. Proč by lidé jezdili třeba z Plzně do pražské zoo, když tam mají nosorožce a zebry také? Proto bychom rádi vytvořili takovou zahradu, která by byla jedinečná. Jednou z myšlenek je například zoologická zahrada věnovaná vzácným a exotickým domácím zvířatům,“ popisuje Adamec.

Podle něj jsou například některé druhy afrického divokého dobytka hezčí než antilopy. Pokud by se přírodovědci vydali cestou běžné zoo, hrozí, že by nesehnali chovatelsky atraktivní kusy. Přesto ani druhou možnost, a to postupné rozvíjení a specializaci zahrady s běžně chovanými divokými zvířaty, nevylučují.

„V takovém případě budeme muset prokazovat, že jsme schopní zvíře vůbec chovat. Poté se teprve dostaneme do fáze, kdy získáme větší chovatelský špek. Funguje to tak, že pokud chcete chovat vzácné druhy, musíte nejdříve prokázat schopnost chovat a odchovávat druhy běžné,“ říká Adamec.

Ať už se přírodovědci rozhodnou pro kteroukoli z variant, trvají na místě, které jim umožní zahradu do budoucna rozvíjet. Botanik Petr Krása by ji rád doplnil o vzácné a zajímavé druhy rostlin, které se po světě vyskytují napříč světovými biomy.

O návštěvnost se oba přírodovědci nebojí. Po celé republice je velmi vysoká, i tu nejmenší navštěvují desetitisíce lidí ročně. Největší, pražskou, pak dokonce miliony příznivců exotických zvířat.

„Vezměte si třeba malou protivínskou zoo. Chová pouze krokodýly a ročně se do ní přijde podívat třicet tisíc lidí. Tady v kraji to má možná loketský hrad nebo bečovský zámek. Myslím, že můžeme směle říct, že bychom měli i sto tisíc návštěvníků ročně,“ tvrdí Adamec.

Kromě toho si myslí, že zoo zvýší návštěvnost i dalším turistickým cílům v kraji. „Budoucnost turistického ruchu není v Karlových Varech, ale na Sokolovsku, kde se zatápí lom Medard. Karlovy Vary budou muset v budoucnu získat turisty zpět a zahrada by jim v tom mohla pomoci,“ myslí si Adamec.

Nápad za 200 milionů

Přírodovědci se snaží vtáhnout do celého projektu také obyčejné lidi. Už víc než před rokem spustili webové stránky se čtenářským fórem, svůj nápad propagují na Facebooku a chystají soutěž o nejlepší logo zoologické zahrady.

„Přejeme si, aby se lidé s projektem seznámili a vzali ho za svůj. Rádi bychom, kdyby jej podpořily také známé osobnosti,“ říká Adamec.

Podle jeho odhadů na zoologické zahradě začnou pracovat projektanti zhruba po dvou letech od chvíle, kdy pro ni přírodovědci najdou nejvhodnější místo. To má v nejbližších dnech vytipovat právě dokončovaná studie krajského úřadu.

Kolik by krajská zoo stála a jak drahý by byl provoz? Podle odhadu autorů nápadu by se počáteční investice měla pohybovat kolem dvou set milionů korun, provoz by bylo nutné dotovat ročně částkou deset až dvacet milionů. „Takové peníze by kraj měl být schopný sehnat,“ míní Adamec.

V době ekonomické krize by se zoo dala podle některých expertů postavit i mnohem levněji. Třeba Přemysl Rabas, bývalý šéf zooparku v Chomutově, který by se měl nové zoo v kraji podobat zřejmě nejvíc, odhadl počáteční náklady na zhruba padesát milionů. Celková suma podle něj ale není až tak rozhodující, mnohem důležitější je skutečný zájem v Karlovarském kraji zahradu založit. A ten se ani po dvou letech nezmenšuje.

Čekání na dotace

„Potenciál tady pro zoologickou zahradu určitě je,“ souhlasí i náměstek hejtmana Navrátil.

Sám kraj se ovšem do financování projektu pouštět nechce. Pomoci má město, u kterého se zoo postaví, a také evropské dotace. Z unijní kapsy je kraj ale nevytáhne zřejmě dřív než v roce 2015.

V konkurenci velkých měst má velkou šanci Sokolov, který je uprostřed kraje a je snadno dostupný po rychlostní silnici R6. Však také už loni v létě Sokolov přispěchal s nápadem, kde se dá zoologická zahrada postavit. V krajině plné rekultivací se nabízí bývalá výsypka Silvestr mezi Dolním Rychnovem a Březovou.

„Je to zajímavá krajina, která se dá modelovat. Zahrada by se nám tu líbila. Oživila by turistický ruch a přinesla nová pracovní místa,“ říká o vytipovaném místě Josef Krolop, předseda sokolovské komise pro životní prostředí.

Lokalita se líbí i oběma autorům nápadu, rozhodovat o umístění budou ovšem jiní: pracovní skupina složená ze zástupců z Karlových Varů, Sokolova, Chebu i neziskových organizací. „Kde zoo bude, musí určit oni,“ říká Navrátil.