Karlovy Vary vrací peníze do Bruselu

Měl to být projekt, který za evropské peníze zvýší věhlas Karlových Varů. Dnes město do Bruselu vrací peníze a hledá se viník.

Více než šest milionů korun musí město vrátit do Bruselu. Ten neuznal některé náklady spojené s projektem Thermae Europae. Výběr dvou spolupracujících firem neprošel výběrovým řízením. Dále město za projekt zaplatilo dalších 180 000 euro jako svou finanční spoluúčast na evropském grantu. Kdo posoudí, zda je to za marketing a propagaci města (tiskoviny, výstava, konference) hodně nebo přiměřeně?
Projekt Thermae Europae si vymyslel italský politik Alberto D´Alessandro, který rovněž vlastní belgickou společnost Eurotec Consulting. Ta byla hlavním koordinátorem. Karlovy Vary byly lídrem projektu, dalšími účastníky - vedle Eurotecu - švédský Varberg, italské Acqui Terme, slovenské Piešťany a bulharský Velingrad.
První manažerkou projektu byla Monika Makkiehová. Od října 2006 do konce listopadu 2007, kdy ji město na základě stížností partnerů projektu vyměnilo. Makkiehová měla pověření zastupitelstva uzavírat smlouvy. Smlouvu s Eurotecem, který pak za své služby inkasoval 170 330 euro (za různé tiskoviny), jí schválilo zastupitelstvo. Smlouvu se společností Laverna Romana, která si přišla na 72 393 euro (za chabé internetové stránky), uzavřela Makkiehová sama. Tyto částky Evropská komise neuznala jako oprávněné náklady.
„Projekt jsme zdárně dokončili, příští měsíc posíláme do Bruselu závěrečné vyúčtování. Poslal jsem také dopis vysvětlující proces přípravy a spolupráce s firmami Laverna Romana a Eurotec Consulting. Čekáme na vyjádření Evropské komise,“ říká primátor Werner Hauptmann.
Vrácení peněz je podle něj důsledkem špatného manažerského vedení projektu v jeho první fázi. „Chyby, které s námi řeší Evropská komise, se staly v období manažerky paní Makkiehové,“ dodává primátor.
„Odpovědnosti se nezříkám, ale neudělala jsem nic, za co bych odpovědnost měla nést. Naopak jsem na neprůhledné celkové financování projektu sama upozornila. Stejně tak jsem upozorňovala na předražené tiskoviny od Eurotecu. Fakturu Laverně Romaně za odvedenou práci jsem odmítla podepsat. Podepsal ji pak někdo jiný, to já jsem už v projektu nebyla,“ oponuje Makkiehová. Připouští, že výběr Laverny Romany v pořádku nebyl.
Opozice měla od počátku o projektu značné pochybnosti. „Marně jsem se dožadoval informací o pozadí projektu. Později, po odstavení paní Makkiehové, jsem v zastupitelstvu navrhoval přerušení projektu, aby se jasně určily aktivity a zabránilo se utrácení za diletantské a předražené věci. Opět marně. Plnou odpovědnost za vedení a realizaci projektu převzali koaliční představitelé města, kteří vytvořili formální podmínky pro utrácení peněz na samoúčelné aktivity. To, že Evropská komise odmítla proplatit šest milionů korun, je obrovskou ostudou našeho města,“ říká Jiří Kotek.