Karviné chybí peníze i sůl

Zima nekončí, a v Karviné už chybějí peníze na úklid sněhu. Došla i sůl.

V loňském prosinci a letošním lednu stál úklid sněhu karvinskou radnici o šest set tisíc korun více než celá loňská zima. Radnici docházejí peníze i posypová sůl, kterou si musí půjčovat. „Letos jsme zaplatili už 4,7 milionu korun. Rozpočet máme vyčerpaný a musíme žádat o jeho navýšení,“ potvrdila karvinská mluvčí Šárka Swiderová. Peníze budou úředníci hledat v městské pokladně. „Máme variantu pro krutou zimu, která počítá až s šesti miliony korun. Takže další milion nás zima bude ještě stát. Je to ale hrubý odhad. Za počasí nikdo nemůže a uklízet prostě musíme,“ dodala Swiderová. Pracovníci technických služeb se starají o hlavní cesty, uklízejí zastávky a přechody. „Je jasné, že nestihnou uklidit všechno. Je zima a lidé by s tím měli počítat. I když musím přiznat, ten led na chodníku je někdy o hubu,“ řekl osmačtyřicetiletý Jaroslav Břežek.

Na rozdíl od hlavních cest a zastávek veřejná parkoviště na sídlištích technické služby neodhrnují vůbec. „Odklízíme sníh pouze z placených parkovišť. Veřejná neuklízíme, protože nejsou v plánu zimní údržby. I kdybychom je chtěli uklidit, stejně bychom nemohli. Řidiči na nich pořád parkují a s pluhy bychom se na ně vůbec nedostali,“ vysvětlil ředitel technických služeb Karviná Josef Mertl.

V Karviné dochází posypová sůl

Silničáři jsou stále v terénu, stejně jako pracovníci, kteří se starají o úklid zastávek a chodníků. „Oproti kalamitě, která byla v roce 2006, jsme na tom letos hůře. Tehdy ležel sníh v ulicích asi měsíc. Teď je to jednou tak dlouho,“ řekl Mertl. Sníh se podle předpovědi meteorologů má udržet nejméně do konce února. Jenomže v Karviné už nemají posypovou sůl.

„Nemáme, musíme ji shánět všude, kde se dá. Naposledy jsme sehnali tři tuny u soukromníka. Ale ne vždy sůl k úpravě cest potřebujeme. Když mrzne a je led, tak se solí nic nezmůžeme. Chodníky musíme sypat třeba struskou,“ vysvětlil Mertl. Ta se bude hodit v příštích dnech, kdy sníh bude tát, ovšem v noci teploty opět klesnou pod bod mrazu. Na cestách a chodnících se tak bude opět tvořit led.

Firmy na úklid sněhu si letos libují

Více peněz vydala do úklidu chodníků i nemocnice v Karviné- Ráji. Pro úklid vedení zakoupilo malý traktůrek. „Stál nás šest set tisíc korun a nahradil dvacet let starý traktor, který nám sloužil doposud,“ upřesnil náměstek nemocnice Petr Kamínek. Jedni z mála, kdo si na zimu nestěžuje, jsou majitelé firem, kteří se věnují odklízení sněhu z ulic. Pavel Dadok z Dětmarovic si takovou firmu založil teprve nedávno a zakázek má hodně. „Podnikat s uklízením sněhu a se shazováním rampouchů ze střech jsem začal až letos a zakázek mám opravdu hodně. Jsem spokojený,“ potvrdil spokojený majitel dětmarovické firmy Dadok.

Technickým službám pomáhají nezaměstnaní

Kromě pracovníků technických služeb lze v karvinských ulicích vidět s lopatami i lidi v oranžových vestách. Jsou to dlouhodobě nezaměstnaní, kteří jsou povinni odpracovat několik hodin ve veřejné službě. Město je využívá k úklidu v ulicích. „Sníh odklízí v Karviné denně čtyřicet lidí z veřejné služby,“ potvrdila mluvčí města Swiderová. Radnice si možnost využívat tyto lidi pochvaluje, vedoucí technických služeb nadšení mírní. „Když sníh napadl o víkendu, tak jsme je nemohli do práce povolat. Pracují jen ve všedních dnech,“ upozornil na problém Mertl.

KOLIK STOJÍ LETOŠNÍ ZIMA

• Za úklid sněhu v prosinci 2009 a lednu 2010 zaplatili v Karviné 4,7 milionu korun.
• Loni stála zima až do března celkem 4,4 milionu korun.
• Sníh odklízí denně čtyřicet lidí z veřejné služby.