Karvinští myslivci vyrazili na první podzimní hon

Karvinští myslivci opět vyrazili do lesů a na louky s puškami v rukou. Na prvním honu sezony ulovili šest bažantů a jednu divokou kachnu.

Druhou listopadovou sobotu vyrazili za krásného slunečného rána myslivci z Karviné do Rájeckých lesů a zahájili tak podzimní loveckou sezonu. Úlovek sice nebyl valný, ale o ten zase až tak moc nešlo. „Dnes jsme lovili jenom drobnou zvěř. Tu střílíme brokovou zbraní, kdežto srny a srnci naopak kulovnicí. Samozřejmě se rok od roku mění počet kusů zvířat, která můžeme lovit. Letos můžeme zastřelit šedesát bažantů. Dnes jsme jich ulovili šest, takže jich ještě dost zbývá,“ smál se předseda Mysliveckého sdružení Karviná-Ráj třiačtyřicetiletý Petr Bičej.

Hon začíná slavnostním nástupem. Všichni lovci smekají své klobouky a šéf myslivců Bičej je přivítá na lovu. Pak už jen hospodář myslivcům sdělí, jakou zvěř budou lovit a kolik kusů. A muži se zbraněni vyrážejí mezi karvinské kopce.
„Hospodář má s přípravou lovu nejvíce práce. Zjišťuje, kolik zvěře můžeme ulovit a vyplňuje formuláře pro úřad,” vysvětluje Bohuslav Monczka, který je hospodářem letos poprvé. Při lovu pomáhají svým pánům jejich psi. Pobíhají sem a tam, ale ve vteřině úplně ztuhnou. Dávají tak myslivci najevo, že je někde v jejich okolí úlovek. „Pak už je jen na lovci, aby se trefil, a to není až tak jednoduché. Když střelíme nějakého bažanta, pes nám ho přinese. Zajímavé je, že lovecký pes nikdy zvěř neprokousne. Pomalu si zvíře vsune do tlamy, ale zuby ho drží jen tak, aby mu z ní nevypadlo. Dnes mi například má Amy donesla ještě živého bažanta,“ pochlubil se předseda Bičej.

Při lovu ani kapku alkoholu

Na honu musí myslivci dodržovat přísná pravidla. Nikdo z lovců nesmí zůstat popředu ani pozadu, psovodi musí hlídat své čtyřnohé pomocníky. Navíc platí přísný zákaz pití alkoholu. Žádný z lovců si nemůže před ani během honu přihnout něčeho ostřejšího. Kontrola by mohla přijít kdykoliv. „Napít se alkoholu si už dneska opravdu nikdo nedovolí. Plaskačky po kapsách, to už je úplně pryč. Hon hlásíme na magistrátu. Kdykoli nás mohou přijít zkontrolovat. Jak při zahájení lovu, tak při některé ze svačinových přestávek,” dodal hospodář Monczka.

Zábava vypukne až po lovu v hájence

Hon vyžaduje soustředění a čistou hlavu. Na zábavu je čas až k večeru, kdy se v hájence koná slavnostní zakončení honu. Mrtvou zvěř položí lovci na rozestlané jehličí a zapálí ohně jako poslední poctu zvířatům. I takový obřad má svá pravidla. Úlovek leží vždy na pravém boku a srstnatá zvěř vždy v řadě před pernatou. Tradice dodržují myslivci třeba i při pití alkoholu, samožejmě až po skončení lovu. Připíjí si zásadně levou rukou. „Svatý Hubert podle pověstí sedával vedle bohyně lovu Diany, které pravou rukou šmátral v klíně. Na pití mu pak zbyla už jen ta levá ruka,“ vysvětlil se smíchem myslivec Jan Musiolek. Prvního honu se zúčastnilo třináct lovců z mysliveckého sdružení Karviná-Ráj. Šest bažantů a jednu kachnu si odneslo sedm myslivců. Ostatní musí doufat, že příště bude úlovek větší a i oni si odnesou výslužku v podobě bažanta, kachny nebo zajíce.