Kasteláni vydělali díky letnímu nečasu

Hrady a zámky v Pardubickém kraji mají věrné návštěvníky, zdražení je neodradilo.

Vstupné bylo dražší, přesto přišlo více lidí. Špatné počasí, kvůli kterému se, s nadsázkou řečeno, mohli jít klouzat provozovatelé koupališť, nahrálo správcům hradů a zámků. Těm návštěvnost vzrostla i přes dražší vstupné. To státní památky v Pardubickém kraji zvýšily o deset až dvacet korun.

Vydařená sezona

„Oproti minulému roku stouply tržby i počet návštěvníků památek. Výrazný nárůst jsme zaznamenali na zámku Litomyšl a Slatiňany a na hradě Kunětická hora, mírnější potom například na hradě v Liticích nad Orlicí. Přičítám to hlavně počasí,“ řekl Pavel Ježek, náměstek ředitele Národního památkového ústavu v Pardubicích pro správu památkových objektů. Přesný počet letošních návštěvníků bude známý po skončení sezony na konci října. Návštěvníky neodradily ani opravy památek. Práci měli stavbaři například na Kunětické hoře, na dominantu Pardubicka letos zavítalo více než třicet tisíc návštěvníků. „Stavební úpravy na Kunětické hoře se týkaly Jurkovičova paláce, jinak jsme prováděli spíše údržbu a menší opravy památek. Otevřeli jsme také nové trasy na zámku ve Slatiňanech a na zámku v Litomyšli, kde měla velký úspěch výstava hraček. Příští rok budeme na Kunětické hoře opravovat bránu a pravděpodobně budou pokračovat práce na zámku Litomyšl,“ řekl Ježek.

Galerie na Příhrádku

Nejnákladnější letošní opravou organizovanou památkovým ústavem byla pokračující rekonstrukce Příhrádku v Pardubicích. „V posledních letech jsme tam investovali několik desítek milionů korun. Příhrádek by měl nyní sloužit veřejnosti a také pardubické univerzitě, jejíž filozofická fakulta již začala v reprezentativních prostorách výuku,“ řekl náměstek ředitele Národního památkového ústavu v Pardubicích pro památkovou péči Oldřich Vaňura. Radnice chystá na Příhrádku také otevření městské galerie.
V historickém objektu někdejší sýpky se bude pořádat ročně několik výstav zaměřených na současné české výtvarné umění. „Galerie bude mít vysokou úroveň. Otevřít by se měla od nového roku,“ uvedl Vaňura.

Opravený morový sloup

Významnou opravou prošel v Pardubicích také morový sloup na Pernštýnském náměstí. Barokní mariánské sousoší je původně z konce sedmnáctého století. „To nejhorší, tedy celou spodní část, se podařilo opravit,“ uvedla Alena Blažková z pardubického magistrátu.
V příštím roce čeká v Pardubicích oprava Zelenou bránu, lidé se po rekonstrukci budou procházet po nové dlažbě.
„Máme připravené dvě etapy oprav. Při první opravíme kanalizaci a vyměníme dlažbu, v druhé statické zpevnění. To znamená obnovu spár a rozšíření vyztužení věže či opravu ochozů,“ řekla Blažková a připomněla, že v plánu jsou také větší opravy na Zámečku.