Katastrofální záplavy ochromily město

Ničivá povodeň, která přišla v červenci 1997, zasáhla třetinu Ostravy.

Velká voda, která na počátku prázdnin roku 1997 zasáhla Moravskoslezský kraj, překvapila i Ostravu. Při povodních přišli o život tři lidi, voda zaplavila dva tisíce domů, způsobila miliardové majetkové škody, poničila životní prostředí. Nepřetržitě pomáhali všichni záchranáři, na pomoc přijeli vojáci a dobrovolníci. Patnáct tisíc lidí muselo utéct z domovů. Tísňová linka přijala jedenáct tisíc telefonátů vyděšených lidí.

Hladiny řek stoupají

Je neděle 6. července. Vytrvale prší. Hladiny řek v Ostravě začínají nebezpečně stoupat. Voda zcela zatápí Havlíčkovo nábřeží, křižovatku ulic 17. listopadu a Vřesinské. Následující den povodňová komise vyhlašuje v Ostravě krizový stav. Pekárny přestávají péct, obchodníci dovážejí chleba až z Karviné. Řeka Ostravice na Slezské Ostravě v noci dosahuje téměř pěti metrů. Odra ve Svinově a Opava v Děhylově se vylévá z koryta.
Postupně musí kvůli vodě uzavřít provoz třebovická elektrárna, koksovna Šverma a Moravské chemické závody. Hrozí ekologická havárie, vrtulníky zachraňují obyvatele postižených oblastí.
Nefunguje hlavní vlakové nádraží ani nádraží Svinov. „Horší situace byla ve Svinově. Budova byla částečně pod vodou, sahala až do výše dvou metrů,“ vzpomíná mluvčí Českých drah Kateřina Šubová.
Trolejbusy ve městě nejezdí vůbec, tramvajová a autobusová doprava je velmi omezená. Mnoho lidí se nedostane z práce z centra města domů do některých okrajových částí. Záchranáři evakuují celý Hrušov. Ulice Muglinovská je z poloviny zaplavená. Lidé začínají v panice vykupovat potraviny. Z jiných míst republiky je možné dostat se do Ostravy jedině letecky. Hotely, školy a vysokoškolské koleje se postupně plní evakuovanými lidmi.
Ve středu 9. července je kritická situace na Kamenci. Brzy ráno musejí lidé opustit domovy, evakuace se týká i tamního domova důchodců. Většina obchodů a firem v centru města má zavřeno, jen některé obchody částečně fungují. O den později nastává zlom – hladina řek na území města klesá o jeden metr. Mnoho oblastí je stále ještě pod vodou, například Dubí.
Mnohde se už ale lidé vracejí do svých domovů. Když už to vypadá, že Ostrava je z nejhoršího venku, hrozí nové nebezpečí. Z areálu podniku Ostramo Vlček unikají stovky tun ropných látek. Přivolaná armáda odčerpává chemikálie do cisteren. Až v sobotu 12. července havarijní komise odvolává stav ohrožení.

Epilog: povodně u soudu

Po záplavách lidé řešili, zda se velkým škodám nedalo předejít, například důslednější péčí o koryta řek. Ještě po čtrnácti letech to přetřásal Krajský soud v Ostravě.
Kyperská firma Retise Enterprises, která vlastní pohledávky po zkrachovalé chemičce Ostramo, se domáhala více než miliardové náhrady škody po Povodí Odry. Podle zástupců společnosti povodí nedostatečně pečovalo o hráze, které, pokud by byly správně udržované, mohly katastrofu, z níž se Ostramo už nikdy nevzpamatovalo, zmírnit či zastavit. Soud nakonec žalobu zamítl. „Jsme rádi, že soud potvrdil, že jsme nic nezanedbali,“ prohlásil šéf Povodí Odry Ivan Pospíšil.