Kazach jel závod na půjčeném kole

Mistrovství světa v cyklokrosu v Táboře přineslo nejenom dvě zlaté medaile Zdeňka Štybara a Tomáše Paprstky. A také spoustu zajímavých okamžiků. Sedmička nakoukla do zákulisí šampionátu.

Čeští fanoušci mají rádi hrdiny. Těmi se během posledního lednového víkendu stali cyklokrosaři Zdeněk Štybar a Tomáš Paprstka, kteří získali titul mistra světa.

Zatímco prvenství juniora Tomáše Paprstky zavánělo překvapením, zlato Zdeňka Štybara se předpokládalo. Letos patřil k nejlepším a roli favorita perfektně zvládl. Nažhavení diváci hnali českého reprezentanta s takovou vervou, že většina reklam kolem trati nevydržela jejich nápor. Stačilo zavřít oči a jenom naslouchat. V bouřlivé atmosféře bylo zřetelně slyšet, kde se lídr závodu pohybuje. Fanoušci cyklokrosu, kteří obětovali čas a vstupné, rozhodně nelitovali.

Nový mistr světa se neubránil dojetí, když na jeho počest zazněla státní hymna. Ve chvíli, kdy na tiskovou konferenci mechanik přivezl kolo v bílé barvě s pruhy světového šampiona, nespustil z něho oči. Oslav si ale moc neužil. Chvátal do Belgie, kde měl vůči sponzorům povinnosti.

Jeho popularita rázem neuvěřitelně vzrostla. V den triumfu se vyšplhala návštěvnost jeho webu na čtyři a půl tisíce, o den později klesla o jedenáct set. „Rekordy padaly i na mém mobilu. Když jsem šel v neděli v noci spát, zjistil jsem, že mám dvě stě pět e-mailů. Na belgickém mobilu jsem měl stovku zpráv, na českém zhruba stejně. Ani jsem nestačil odpovědět,“ prozradil Štybar.

Šampionát trhal rekordy

Zatímco během dvou dnů navštívilo světový šampionát dvacet tisíc fanoušků, u obrazovek České televize sledoval mistrovství světa rekordní počet diváků. K televizorům usedl téměř milion diváků. V belgické televizi zhlédlo závod mužské elitní kategorie 1 113 936 lidí. Závody se tím staly na programu ČT4 nejsledovanějším sportovním přenosem od jeho vzniku.

Rekordní měl být i počet zúčastněných států na šampionátu. Ten byl ale při absenci Rusů nakonec jen vyrovnán. Startovalo čtyřiadvacet zemí, na poslední chvíli se přihlásilo Irsko, Mongolsko, Izrael, a dokonce i Kazachstán. Ten zastupoval v kategorii mužů do 23 let Andrej Ryžkov, který přicestoval z Prahy do dějiště světového šampionátu pouze s masérkou a přítelkyní v jedné osobě.

A tak s pomocí přišla domácí stáj Budvaru. Dvě kola si vypůjčil od Filipa Adela, helmu, tretry a rukavice od Ondřeje Bambuly a dres vyrobila firma Kalas. Dvoučlennou výpravu doplnil coby poradce, trenér a mechanik Jindřich Komárek z táborského týmu. Ten prorokoval svému dočasnému svěřenci maximálně tři okruhy. A nemýlil se. V průběhu ho dojelo vedoucí trio Poláků.

Právě oni nadělali táborským pořadatelům vrásky na čele. Nikdo totiž nepředpokládal, že by naši severní sousedé obsadili kompletní stupně vítězů. Když se zjistilo, že jsou k dispozici pouze dvě polské vlajky, začal v řadách organizátorů rozruch a shánění. Ale nakonec se na bronzovou pozici propracoval Francouz Arnaud Jouffroy a slavnostní ceremoniál proběhl bez problémů.

Ve čtyřech velkokapacitních stanech panovala skvělá nálada. Nejvíce cyklokrosových příznivců přijelo z Belgie, ale nechyběli ani zástupci Nizozemí, Francie, Itálie, USA nebo Japonska a Mongolska.

Trenér Klouček končí

Reprezentační trenér Petr Klouček snil před světovým šampionátem o třech medailích. I když Češi získali dvě zlaté a obsadili prvenství v hodnocení národů, český kouč pomýšlel ještě na jednu. Třikrát Češi zůstali těsně za stupni vítězů. „Těch dvou zlatých si opravdu moc cením,“ prohlásil Klouček. Po třinácti letech u české reprezentace končí. A s ním i celý realizační tým. „Ať si to teď zase zkusí někdo jiný,“ dodal. Uvažuje se i o setrvaní jezdce Martina Bíny u Budvaru Tábor. V neděli 31. ledna mu skončila smlouva.
„V nejbližších dnech budeme jednat o jejím prodloužení. Záleží za jakých podmínek ji bude schopný u nás akceptovat,“ naznačil společník agentury Cyklistika Josef Krch. Bína na mistrovství světa skončil těsně za stupni vítězů, čtvrtý. K první medaili v kategorii Elite měl neuvěřitelně blízko. Souboj o bronz prohrál s Belgičanem Nysem až v cílové rovince.

Světový pohár nebude

Vrcholná akce stála mnoho úsilí a finančních prostředků. Proto letos bude v Táboře chybět závod Světového poháru, který pravidelně v říjnu býval v cyklokrosovém kalendáři. Jeho pořadatelství tak připadne v neděli 24. října Plzni. „Uspořádat v jednom roce dvě vrcholné cyklokrosové akce není žádná legrace. Proto raději zorganizujeme závod první kategorie. Chceme pozvat prvních deset jezdců z mistrovství světa. Pro některé jezdce to bude odveta za světový šampionát. A pokud se nám podaří zajistit přímý televizní přenos, tak úroveň závodu neutrpí na kvalitě,“ uvedl jednatel společnosti agentury cyklistika Petr Balogh.

Závod první kategorie v Táboře je na programu ve čtvrtek 28. října.