Kdo z nich přijde o místo? Město šetří

Brno potřebuje zaplatit opravu kanálů. Divadlům a dalším organizacím proto dá méně peněz.

Brněnští divadelníci zažívají opravdové drama. Vedení města, které divadlům a dalším příspěvkovým organizacím přispívá na provoz, jim totiž na příští rok dá o dvacet procent méně peněz. Šéfové dotčených organizací přemýšlejí, kde ušetřit, a třeba ředitel Národního divadla Daniel Dvořák už oznámil propouštění.
Z více než šesti set zaměstnanců divadlo opustí po Novém roce přibližně pět desítek lidí. „O místo přijdou především zaměstnanci technického provozu divadla a divadelních dílen. Musíme propouštět, na platy a povinné odvody jde totiž jednadevadesát procent z peněz od města,“ sdělil Dvořák. To, proč přijdou desítky Brňanů o práci, vysvětlila náměstkyně primátora Jana Bohuňovská, která má na starosti také kulturu.
„Pro následující rozpočtové období je investiční prioritou města výstavba městské kanalizace. Její včasné dokončení na sebe váže dotace z evropských fondů,“ vysvětlila Bohuňovská. Podle náměstkyně jde o přechodné jednoleté období, po jehož uplynutí by se rozpočty dotčených organizací měly vrátit na letošní úroveň.

Nesníží kvalitu?

„Škrty v žádném případě nesmí snížit kvalitu poskytovaných služeb a omezit hlavní činnost příspěvkových organizací, pro kterou jsou zřizovány,“ řekla náměstkyně Bohuňovská. O konečné podobě rozpočtů se bude teprve jednat. „Příspěvkové organizace můžou problémy řešit mnoha způsoby, jedním z nich je i překlenovací úvěr,“ nabídla náměstkyně řešení.
Ne všem se ale zamlouvá. „Získat úvěr od banky bude o dost těžší, než jsme předpokládali,“ uvedla například zástupkyně ředitele Centra experimentálního divadla Petra Vodičková. Centrum právně zastřešuje divadla Husa na provázku, HaDivadlo a Divadlo U stolu. Na rozdíl od Národního divadla, kde pracují stovky lidí, nemůžou organizace jako třeba Centrum pro experimentální divadlo potíže vyřešit propouštěním.
Některé příspěvkové sociální i kulturní organizace se totiž naopak potýkají s tím, že u nich pracuje méně lidí, než potřebují. Propouštění je tak pro většinu z „příspěvkovek“ nemožné. „Naše divadla například nezaměstnávají vlastního scénografa, na každou inscenaci si sjednáváme scénografickou spolupráci,“ popsala Vodičková situaci.
Šetření by si podle ní mohli všimnout i návštěvníci divadla, pokud vůbec zaznamenají, že divadlo hraje. „Šetřit budeme totiž bohužel i na propagaci, a především na materiálu. Náš původně navrhovaný rozpočet snížíme o pět procent. Zbylých patnáct procent snad pokryjeme úvěrem,“ uvedla Vodičková. To, že šetření možná zaznamenají návštěvníci divadla, připustil i Dvořák. „Musíme přizpůsobit náš hrací koncept a plán tak, abychom minimalizovali dopad úsporných opatření na uměleckou činnost, potažmo vlastní tržby. Uvědomujeme si, že naše publikum tvoří intelektuální elitu. Nesmíme diváky zklamat,“ shrnul Dvořák. Oslovení šéfové příspěvkových organizací podotýkají, že pokrývají potřeby velké části Brňanů a zároveň vytvářejí velký počet pracovních míst.

Zruší zoo?

To, jak budou problémy s rozpočtem řešit ředitelé škol, školek, domovů důchodců, hvězdárny, zoo a dvou nemocnic, zatím není jasné. V městském zpravodaji se zatím vyjádřil jedině ředitel brněnské zoo Martin Hovorka. „Lidé přijdou o práci, zahrada o návštěvníky a v případě realizace nejhoršího scénáře přijde město Brno o zoologickou zahradu,“ zamyslel se nad šetřením Hovorka.

Brňané škrtali

Z třiceti oslovených Brňanů jmenoval alespoň jednu příspěvkovou organizaci jediný. Poté ze seznamu organizací lidé vybrali ty, které by nejsnáze oželeli.

9x Centrum experimentálního divadla
5x Lázně města Brna
4x Waldorfská škola
4x Veřejná zeleň
3x Filharmonie Brno