Když si děti v Jirkově hrají na zpěváky

Jubilejní ročník Playback show přivítá hudební idoly. Ale jen naoko.

Jirkov / Strašidelně pomalované obličeje a celí v kůži jako Kiss. Dvanáctiletí chlapci předstírají, že řežou do kytar stejně jako americká rocková skupina v době své největší slávy. Když jejich veleúspěšný song končí, hážou do obecenstva trsátka. A rozbíjejí kytaru. Tak, jak to dělali „Kissáci“ na koncertech. „Bóže, jak jsme byli praštění,“ říká dnes osmnáctiletý Jan Meduna, který byl před šesti lety na Playback show v Jirkově nalíčený jako zpěvák Paul Stanley.

Do soutěže, kde děti napodobují své hudební vzory, se mohl přihlásit každý. V jirkovském kině ji 27. března od 14 hodin pořádal Dům dětí a mládeže Paraplíčko. Letošní ročník je jubilejní, desátý.
Jednou se přihlásili chlapci, kteří napodobovali skupinu Linkin Park. Dvěma z nich bylo dvanáct a kytaristu jim dělal čtyřletý. V oblastním kole vyhráli a postoupili do finále, kde skončili druzí. „Jejich vystoupení bylo úžasné a téměř dokonale napodobené,“ vzpomíná zástupkyně ředitelky Paraplíčka Iveta Medunová.

Nejúspěšnější účinkující z minulých kol byla Monika Szegenyová, která imitovala zpěvačku Madonnu. Vždy zvítězila v oblastním i finálovém kole. Playback show se účastnila třikrát. „Také nás zaujal desetiletý Ladislav Farkaš, který se vžil do role Shakiry. Měl nádhernou blonďatou paruku a téměř dokonalé pohyby. Vlnil se v bocích lépe než leckterá z žen,“ směje se Medunová.

Nejdříve jsou dvě výběrová kola v tělocvičně Domu dětí. Tam všichni přihlášení předvedou interpreta, kterého chtějí napodobovat. „V prvním kole jim poradíme, co mají vylepšit, jak se hýbat. Ve druhém kole vybereme nejlépe připravené. Postupuje ten, kdo svou hvězdu předvede co nejdokonaleji. Je důležité, co nejlépe napodobit pohyb, naučit se text, aby to vypadalo, že opravdu zpívá. Velkou roli hraje i kostým,“ vysvětluje Medunová.

Finálové kolo je s porotou. „Letos jsem do ní pozvala i jirkovského bubeníka Lukáše Boha, který donedávna hrál ve skupině Ewy Farné,“ podotýká organizátorka.

Nápad na Playback show vznikl v letech 1998–99 a byl reakcí na pořad, který v té době vysílala televize. „Líbí se mi, jak věrně imitují své idoly. Dnešní děti spíš přijímají, než vytvářejí. Když už ale začnou tvořit, tak je to chytne,“ říká o jejich kouscích na pódiu nájemce kina Miloš Kubelka.