Když z pípy teče mléko

Zemědělci zřídili automaty na čerstvé mléko. Někteří lidé jim ale nevěří.

Jatka nebo nákup chladícího tanku za několik stovek tisíc korun. Takovou volbu měl farmář z Litoměřicka Václav Brejcha, než začal provozovat automaty na čerstvé kravské mléko. „Abych nemusel vybíjet stádo, pokusil jsem se mléko dostat k lidem sám. Co dostaneme od mlékáren, nám totiž nestačí ani pokrýt náklady,“ říká Brejcha.
První automat na mléko v Ústeckém kraji umístil v litoměřické prodejně potravin počátkem února. Druhý je v Rumburku, kde ho ale provozuje jiný farmář. Před týdnem otevřel Brejcha v Lovosicích svůj druhý automat v samoobsluze na ulici 8. května.

Minerály i bakterie

Čerstvé mléko obsahuje vitamíny a minerály jako vápník nebo fosfor. Oproti pasterizovanému, které tepelnou úpravou živiny ztrácí, ale může mít i některé původce onemocnění. „Mezi rizikové organismy patří například listerie nebo salmonela. Proto by lidé měli mléko vždy převařit v dvouplášťovém hrnci,“ uvedl Petr Pilous z Krajské veterinární správy v Ústí.
Podle farmářů je ale „výčepní“ mléko bezpečné. „Stejné mléko, kterým plníme automaty, dodáváme i Bohušovické mlékárně. Ta každý den odebírá vzorky a kontroluje jejich kvalitu,“ sdělil Brejcha.

Denně čerstvé

Mléko z automatu je denně čerstvé. „Před každou várkou je čistíme speciální potravinářskou desinfekcí a ještě několikrát propláchneme vodou, aby v něm nezůstaly usazeniny po desinfekci,“ vysvětlil farmář.
Zatímco někteří lidé jsou čerstvým mlékem nadšeni, jiní mu nevěří. Bojí se průjmů. Jedním z důvodů může být to, že mléko je tučnější. „V čerstvém mléce jsou až tři a půl procenta tuku. Kdo na ně není zvyklý, měl by začínat po troškách,“ doplnil Brejcha.
Automat natočí například i hrnek mléka. „Kolik korun do něj lidé hodí, takové jim natočí množství,“ dodal farmář.