Když z plakátů mrazí v zádech

V Domě kultury poprvé vystavují zahraniční autoři.

Zkrvavený nůž v kaluži, která má tvar mapy Evropy, nebo rudý otisk dlaní na vlajce se žlutými hvězdičkami v modrém poli. Takové práce odevzdali studenti vysokých výtvarných škol na Balkáně, když měli vyjádřit své představy o evropské identitě.
„Mám husí kůži, když to vidím,“ říká Blaženka Benešová z Mladé Boleslavi. Ví, o čem mluví, pochází totiž ze Srbska. Odešla před sedmi lety.
„Neměli jsme tam co jíst, já nemohla pracovat a nedostávala jsem alimenty na děti, živila jsem nás výrobou cukroví a podobně,“ vzpomíná Benešová, proč se rozhodla i se dvěma syny odejít.
Šla za bratrem, který již v Mladé Boleslavi žil. Utekl při mobilizaci, když měl jako Chorvat žijící v Srbsku bojovat proti Srbům.
„Našla jsem tady pohádkový příběh,“ říká dnes Blaženka. V Boleslavi se vdala, učí tělocvik a pracovní činnosti na 8. základní škole, jeden z jejích synů jako reprezentant České republiky ve stolním tenise získal české občanství.
Nyní se přišla podívat na výstavu, která se jí dotýká. Od středy 25. listopadu v mladoboleslavském Domě kultury je vystavených šestadvacet plakátů z pětačtyřiceti, které byly přihlášené do soutěže, vyhlášené v roce 2007 Radou pro mezinárodní vztahy. Autory jsou studenti z Bosny a Hercegoviny, Bulharska, Černé Hory, Makedonie, Srbska a Turecka.
„Poprvé zde jako Kultura města představujeme zahraniční umělce. Záměrně říkám umělce, protože jsou to vyzrálá díla, v nichž cítím hloubku prožitku autorů,“ uvedl ředitel Domu kultury Pavel Filip.
„Až si budou čeští žáci někdy stěžovat na lokální problémy, ať se podívají za hranice, kde to bylo o bytí a nebytí. Zároveň jsou ale na plakátech i prvky laskavosti a hravosti. Třeba, když autorka vyjádřila pomocí hry Tetris, že chce, aby Makedonie patřila do Evropské unie,“ konstatoval Filip.
S nabídkou výstavy jej oslovila výkonná ředitelka Rady pro mezinárodní vztahy Jiřina Dienstbierová.
„V Mladé Boleslavi je multikulturní prostředí, kde se potkávají různé menšiny, toto je také ukázka soužití menšin,“ vysvětlila Dienstbierová, proč chtěla, aby výstava po Bělehradě, Bruselu, Sarajevu či Praze byla také v Boleslavi. Hlavní odměnu do soutěže navíc věnovala Škoda Auto.
Výstava trvá do 9. ledna.