Klatovy na talířku, stočené v lahvi i jako omalovánka

O suvenýry je zájem. Nejvíc se prodávají kalendáře, knihy, omalovánky a turistické známky.

Pro někoho líbivé věcičky, které vyzdobí klidně i obývací pokoj. Pro jiné kýče, za které je škoda utrácet peníze. Na suvenýry panuje dvojí pohled. Přesto nechybějí v žádném z měst, jsou jich plné hrady a zámky a najdeme je i na recepcích hotelů. V Klatovech se letos obzvlášť činili. S výročím 750 let od založení města se zaplnilo informační centrum na náměstí hrnečky, tužkami, přívěsky na klíče, tričky, kalendáři, knihami a dalšími předměty. Jedno mají společné. Je na nich logo oslav. A mezi lidmi jsou hodně žádané.

„Dcera sbírá tužky, takže jí vezeme propisku s logem. A babičce jsme koupili hrnek na kafe,“ chlubí se Dana Drahlíková. Do Klatov přijela s rodinou z Turnova. „Z každého místa si něco vozíme. Manžel mi někdy nadává, že to jsou blbosti, ale mně se to líbí. I třeba jenom pohled nebo obrazová skládačka,“ dodává Drahlíková.

Karla Vochoče z Litovle zaujaly krbové zápalky se snímkem Klatov. Synovi koupil omalovánky. „Už ze školních výletů jsme vozili jako malé děti pohlednice. Jsem rád, že jen u nich už nezůstalo a člověk si může koupit i jiné suvenýry,“ pochvaluje si Vochoč.

Bílomodrá kombinace

V klatovském informačním centru mají všechny suvenýry rozdělené. Ve zvláštní vitríně jsou předměty k výročí založení města. Většinou jsou v bílé barvě, doplněné modrým logem. Kšilty proti slunci, trička, hrnky, propisky, skleničky, přívěsky na klíče, otvíráky. Ale třeba i dárková sada pilníků, bloky, medaile. Zvláštní skupinu pak tvoří pohlednice. Jejich autory jsou místní fotografové Jiří Jiřík nebo Jan Kavale.

„Už vloni jsme výrobu suvenýrů k výročí města zadali a letos jsme začali s prodejem. Pokud je o některé věci velký zájem, není problém vyrobit další. Ale nemá cenu předzásobit se spoustou věcí a pak aby zůstaly na pultech,“ vysvětluje klatovská místostarostka Věra Tomaierová. Nejde ale jen o suvenýry vztahující se k výročí města. Dlouhodobě je velký zájem mezi návštěvníky města o dřevěné turistické známky. Děti si oblíbily omalovánky s místními památkami, na odbyt jdou i keramické zvonečky a knížky o historii. Vyprodaný už je kalendář Klatovy našich prababiček.

Za pěkný dárek turistům, ale i pro návštěvy považuje většina Klatovanů víno s názvem Klatovy. Zájem je i o pamětní medaili, kterou vydali Přátelé české historie z Klatov.

Z pouťovek suvenýry

Suvenýry lidé kupovali už v dávné minulosti. Tehdy se jim říkalo pouťovky, protože se neprodávaly v obchodech, ale ve stáncích během církevních poutí. Nechyběl na nich motiv města, ale protože bylo tehdy víc věřících, i motivy suvenýrů k tomu směřovaly.

„Logo letošních oslav založení města se mi líbí, ale myslím, že je zbytečné dávat jej na všechny věci. Už v minulosti se prodávalo spíš obchodní jméno. Třeba vzpomenu na pivní tácky s obrazem berana v hotelu Beránek, nebo bílá růže v restauraci stejného jména,“ myslí si Ivan Rubáš z Klatov, který se zajímá o historii.