Knihovna: nadávky a násilí

Policie šetří případ z vědecké knihovny. Nadřízený tu měl škrtit uklízečku.

Sedmička zjistila, že plzeňským akademickým prostředím hýbe další skandál. Plzeňská fakulta práv se stala synonymem manipulace s akademickými tituly. Poměry v Plzeňské Studijní a vědecké knihovně jsou ještě o řád horší. Pokud mají zaměstnanci pravdu, potřebovali by ke své práci kurz sebeobrany. Za poslední rok se tu uhnízdily sprosté nadávky, fyzická napadení, zaměstnanci končí v ordinacích psychiatrů. Ke slovu se dostávají soudy a policie. Nejhorší případ zažívá uklízečka Blanka Černá. Na svého nadřízeného Radka Tymla (na malém snímku) podala trestní oznámení. Prý ji škrtil.

„Začal na mě křičet, tak jsem mu řekla, ať si nedovoluje. Pak mě chytil pod krkem a řval na mě jako smyslů zbavený,“ uvádí žena, která trpí roztroušenou sklerózou. „Případem se zabýváme,“ potvrdila mluvčí plzeňských policistů Martina Korandová. Mohlo by se jednat o těžké ublížení na zdraví. „Hrozí tu sazba v rozpětí tři až deset let,“ říká plzeňský advokát Jan Kocina.

Radek Tyml pracuje v knihovně jako vedoucí oddělení technické správy a provozu. Před více než rokem měl v knihovně první konflikt. Petru Polákovou urazil takovými slovy, že se žena zhroutila a dodnes má psychické následky. Tři měsíce ji lékař léčil z depresí.

„Pořád se mi chce zvracet, když si na to vzpomenu,“ popisuje dnes Poláková. „Kvůli atmosféře jsem na konci loňského roku odešla,“ uvádí bývalá hlavní účetní Ludmila Papežová. Následoval ji také Jiří Trnka, šéf oddělení IT.

Knihovna: nadávky a násilí

„Byla rozrušená, chvěla se po celém těle. Svoji depresivní poruchu měla vystupňovanou reakcí na stres,“ napsala v lékařské zprávě ošetřující neuroložka Eva Sýkorová. „Pustil mě, až když jsem mu pohrozila policií,“ líčí uklízečka. U konfliktu byla i její matka Blanka Kunclová, která v knihovně také uklízela. „Musela jsem ho od dcery odtrhnout,“ popisuje s tím, že ani ona již v knihovně dál pracovat nebude. Radek Tyml, ale říká opak. „Nezvýšil jsem ani hlas. O tom, že bych se jí dotkl, nemůže být řeč,“ opakuje. Vinný se necítí ani v ostatních případech.

„Nikdy jsem neměl žádný konflikt,“ dušuje se. Totéž říká i ředitelka Ivana Horáková. „Určitě stojím za inženýrem Tymlem. Není to člověk, který by se s někým hádal nebo někoho napadal,“ uvádí. Sedmička má ale k dispozici dopis, ve kterém Tyml pochybení připouští a Černé se omlouvá. Ale pouze za „politováníhodnou“ atmosféru, kterou vytvořil. Ta takto formulovanou omluvu nepřijala. Dvanáct současných, nebo bývalých zaměstnanců knihovny napsalo na podporu napadené dopis, který adresovali na plzeňský krajský úřad. Ten vědeckou knihovnu zřizuje. „Nebudeme do konfliktu zasahovat. Případ by si měla vyřešit paní ředitelka knihovny sama,“ uvedl Jiří Leščinský ředitel krajského úřadu.

Dvě z těch, kteří se pod petici podepsali, ředitelka Horáková vyhodila pro nadbytečnost. „Jejich práci rozdělíme mezi ostatní zaměstnance. Musíme šetřit,“ doplňuje. Podle informací Sedmičky, ale přijala další lidí, kteří mají v pracovní smlouvě stejnou pracovní náplň. „Nucený odchod kolegů bereme jako zastrašování. Zvláště, když ředitelka v listopadu prohlásila, a to na schůzce s námi i do médií, že v knihovně se propouštět nebude,“ uvádí zdejší zaměstnankyně Vladimíra Nová.

Eva Hanzalová pracuje v knihovně už šestadvacet let. Za tu dobu se tu neprouštělo nikdy. Problematičtí zaměstnanci se překládali. „Jen jedna kolegyně musela odejít, byla alkoholička, která se opíjela v práci,“ vzpomíná. Jedna z těch co dostala výpověď je i Soňa Brůhová. Zajišťovala nákup knih pro celou knihovnu. V únoru by měla kvůli výpovědi odejít, rozhodla se jí ale bránit soudně. „Pokud soud prokáže, že náplň práce člověka, který nastoupí na jeho místo je stejná, bude výpověď neplatná. Soňa Brůhová se vrátí na svoje místo a dostane zpátky ušlou mzdu,“ říká advokát Jan Kocina.

Bude jí zastupovat Martin Marek, jeden z těch, který upozornil na skandál na právnické fakultě. „Přečetla jsem si o něm článek v Sedmičce a pochopila, že má ve škole stejný problém, jako já v práci,“ vysvětlila.

Dělala maximum

„Dělala vždy maximum. Své práci rozumí a je velmi vstřícná a pracovitá,“ tvrdí o Brůhové její přímý nadřízený Milan Jenč. Další, která dostala vyhazov, byla i Miloslava Buriánová. „Ředitelka Horáková mi řekla, že moje místo ruší,“ říká. Miloslava Buriánová překonala minulý rok dva rakovinové nádory. „Kontakt s lidmi mi pomohl rakovinu zdolat,“ svěřuje se dnes již vyléčená žena. Radek Tyml nastoupil do vědecké knihovny na plný úvazek v září loňského roku.

„Jeho místo bylo nově vytvořené a ředitelka ho jmenovala do funkce bez výběrového řízení. Přitom další vedoucí s podobnou zodpovědností museli výběrovým řízením projít,“ tvrdí Nová. Tyml tu předtím pracoval jen na zkrácený úvazek. Souběžně s tím byl zaměstnancem Fakulty zdravotnických studií Západočeské univerzity, kde byl zaměstnaný jako projektový manažer. Už na univerzitě se nezapsal nejlépe. Poslední kapkou bylo, když se „zašíval“ při stěhování fakulty z Bor do Tylovy ulice. Toho se měli celé dva dny aktivně účastnit všichni zaměstnanci.

„Stěhoval pouze svou kancelář, od té doby jsem o něm dva dny nevěděl,“ říká tajemník fakulty Martin Dezort. „Potom mi nepřítomnost vysvětlil tím, že pracoval na internetu připojený z kavárny,“ doplňuje tajemník.