Komerční projekty seniorského bydlení

Podobu mohou mít komerční projekty a realizace různou, vyznačovat by se však měly větší úrovní kvality bydlení i poskytovaných služeb.

Poptávka po lépe vybavených domech s pečovatelskou službou se poprvé objevila s návratem emigrantů do Česka – tažena byla jejich zájmem postarat se o vlastní rodiče či dokonce o sebe sama. Tito lidé byli ochotni za služby spojené s péčí o seniory platit. Klientela navracejících se emigrantů a jejich rodičů je stále jednou z hlavních v komerčně provozovaných domech. Část z nich našla to, co hledala v lázních a lázeňských oblastech, jako jsou Karlovy Vary, Pardubice či například Letiny, a v menších obcích typu Kosořice.

Domovy pro seniory nejčastěji vznikaly velmi často přestavbou statků či zámečků. Výjimkou nebylo ani to, že takový statek přestavěl majitel činžovních domů a sestěhoval sem dosavadní nájemníky v důchodovém věku. Jejich pobyt zde byl dotován výnosem z uvolněné nemovitosti.

V podstatě stejně se i dnes chovají obce: potřebují-li uvolnit obecní byty v lukrativních oblastech, nabízejí svým občanům „výhodnější“ pobyt v domech s pečovatelskou službou.

#####Penziony místo tradičních domů

Častější příklady komerčně provozovaných domů pro seniory mají kapacitu kolem 20 lůžek a podobají se spíše penzionům.

Takových vznikalo a vzniká poměrně hodně po celém území ČR jako reakce na místní poptávku. V současnosti se čím dál tím častěji objevují i příklady, kdy se bydlení pro seniory vytvořilo v rámci „hůře“ prodejné rezidenční výstavby.

Domovy pro seniory, které vznikly podobně jako projekty společnosti Longevita, tedy jako soukromé aktivity několika osob, kombinují péči o staré lidi cílenou rehabilitací seniorů i osob po vážných úrazech zaměřenou zvláště na pohybové ústrojí s péčí o nemohoucí po dobu dovolené rodinných účastníků. Nejčastější komerční projekty jsou denní stacionáře pro seniory, které stejně jako předchozí případ kombinují péči o nemohoucí, postižené či nemocné různých kategorií. I tyto projekty jsou však výsledkem individuálního podnikatelského plánu. Čistě developerských projektů domů pro seniory přibývá až v poslední době.

#####Residence Classis

Jeden z prvních soukromých domovů pro seniory v Praze byla Residence Classis. Klient zaplatí za nájem a služby v průhonickém objektu minimálně 40 000 korun měsíčně. Residence Classis nabízí 62 bytů od garsoniér až po střešní třípokojové byty určené k dlouhodobému pronájmu se zázemím služeb a společenských prostor. Klienti si kromě nájmu, který činí 19 800 korun u nejmenších garsoniér o velikosti 32 m2 a 32 000 korun u bytů o rozměrech 56 m2, zaplatí balíček služeb. Za 19 500 korun mají objednané jedno jídlo denně, péči pedikérky, kadeřnice či maséra, pravidelný úklid apartmánů, dopravu do centra Prahy minibusem a nepřetržitou službu v ošetřovatelské sekci. Nájemné je možné platit i jednorázově, například prodá-li zájemce nemovitost a z výnosu pak pobyt v Residenci hradí.

V těchto případech Residence Classis nabízí obyvatelům speciální pojistný program – na základě jejich údajů se vypočítá částka, kterou klient do programu vloží, a garantuje tak doživotní platby pokrývající náklady na pobyt. V případě, že klient zemře dříve, než finance vyčerpá, přejde zbytek peněz na příbuzné.

#####Residence Sweet Home

Nově vybudovaný komplex Residence Sweet Home je určený pro trvalé bydlení seniorů. Domy se společným zázemím a samostatnými bytovými jednotkami nedaleko lázeňského města Teplice mají nabídnout následující služby: pečovatelská služba 24 hodin denně, služba recepce, pravidelné návštěvy lékaře, úklid, praní prádla, donáška a příprava snídaní, obědů, večeří i svačin. Dále by v areálu měly být k dispozici: wellness centrum s termální vodou s léčivými účinky, restaurace, kavárna, tělocvična, ordinace lékaře, knihovna, parkovací stání, kadeřnictví, manikúra, pedikúra. Byty v residenci jsou 1–3pokojové, některé s balkonem či terasou. Nabízí se i možnost vybavení vlastním nábytkem.

#####Senior Residence Všenory

Nájemní byty Senior Residence Všenory jsou k dispozici „starším lidem s aktivním způsobem života“. Senioři by zde měli mít veškerý potřebný servis (správce objektu, domovní službu, lékaře, prádelnu, restauraci). Nová zástavba čítá 8 dvojvil se společným schodišťovým jádrem a výtahem. V jednom podlaží bude mít každý objekt až tři malé byty – tedy šest bytů na patře. Poslední patro je mezonetové. Vilová zástavba bude doplněna o servisní objekt s dvěma byty pro stálou lékařskou službu s ordinacemi, společnou dílnou a prádelnou. Součástí celého komplexu by měl být také společenský objekt se zdravotním a restauračním servisem.

#####Stavět se bude i ve Stráži

Další komerční objekt postaví ve Stráži pod Ralskem soukromá společnost Promoveo. Jde o jeden z mála podobných projektů v rámci kraje i republiky. Firma chce v budoucnu vybudovat bydlení pro seniory třeba v Českém Krumlově, ve Všeni u Turnova nebo u Varnsdorfu. Areál ve Stráži je pilotním projektem, jehož realizace přijde na 150 milionů korun. Musí být dokončen v prosinci příštího roku, to byla podmínka zastupitelstva při schvalování prodeje pozemku pro jeho výstavbu. Investor podle ní za pozemek zaplatí 3,5 milionu korun, město tím ale získá mnohem víc. Areál bude poskytovat služby i obyvatelům městského domu s pečovatelskou službou, který je v těsném sousedství, a také seniorům ve městě. Soukromý penzion nedávno otevřela v Chrastavě na Liberecku firma Imstav, komplex s byty pro movitější seniory chce v Liberci vybudovat také majitel Centra Babylon Miloš Vajner.

#####Důchodci obsadí bývalé kasárny

Zajímavý projekt bydlení pro důchodce vzniká v Písku, kde soukromý investor ve spolupráci s městem upravuje pro seniory objekt bývalých kasáren. Stavba si vyžádá zhruba 90 milionů korun.

Projekt zahrnuje 100 lůžek, pečovatelskou a zdravotní službu a stravovací zařízení.

Součástí Seniorského domu Písek budou také ošetřovny a ordinace, společenské místnosti, knihovna, kaple či parkoviště.

Autoři projektu mysleli jak na seniory, kteří chtějí žít aktivně, tak i na obyvatele, kteří budou potřebovat větší pečovatelský servis. Do domů s pečovatelskou službou hodně investují také města. Například radnice ve Vyškově nechá do jara příštího roku přistavět k městskému domu s pečovatelskou službou nový objekt s 30 byty. Projekt přijde na 60 milionů korun. Radní jím chtějí uspokojit alespoň část ze 70 žadatelů o ubytování v pečovatelském domě. Současná kapacita objektu se tak zdvojnásobí. Projekt pomůže zmodernizovat současný objekt pro seniory. Schází v něm kvalitní výtah.

Podle záměru architektů proto vznikne výtah mezi současnou a nově plánovanou budovou. Nová budova bude určena pro 35 důchodců. Pět bytů bude dvoupokojových, zbytek jednopokojových. Součástí objektu bude krytá terasa, místnost pro uskladnění jízdních kol, sušárna i sklepy. Před budovou vznikne parkoviště pro 21 vozidel.

#####Domov důchodců zkvalitní služby

Na téměř 40 milionů korun přijde rekonstrukce budovy C Domova důchodců Horní Planá, jehož zřizovatelem je Jihočeský kraj. Zde se však nejedná o soukromou investici, ale investici veřejného rozpočtu. „Připravili jsme půdní vestavbu a rekonstrukci nejstaršího pavilonu, který už zdaleka neodpovídá nárokům na bydlení ve 21. století,“ uvedl ředitel hornoplánského domova Jaroslav Šíma. Po rekonstrukci vznikne dvacet plně bezbariérových jednoa

dvoulůžkových pokojů a jeden třílůžkový pokoj s ošetřovatelskými lůžky. Práce zahrnují výměnu oken, zateplení obvodového pláště budovy, výměnu střešní krytiny, evakuačního lůžkového výtahu, rekonstrukci rozvodů teplé užitkové vody a další.