Komín, na který vylezla Vašáryová

Kdo by netoužil na vlastní oči vidět komín, na který ve filmu Postřižiny vyšplhala Magda Vašáryová? Vzpomínky na film i gastronomické zážitky nabízí pivovar Dalešice.

Který pivovar v Česku je nejslavnější? Plzeňský? Jak pro koho. Pro filmové fandy je to ten v Dalešicích na Třebíčsku.

Jen málokterý Čech neviděl filmový evergreen Postřižiny, který na motivy knihy Bohumila Hrabala natočil režisér Jiří Menzel. Na komín dalešického pivovaru ve snímku vyšplhala s vlajícími vlasy herečka Magda Vašáryová následovaná Jaroslavem Hanzlíkem. Pivovar dnes kromě zlatavého moku a připomínek filmu nabízí také dobré jídlo.

Dobroty z pivovaru

Nejbližší akce osloví gurmány od pátku 16. do úterý 20. března, kdy v pivovaru pořádají Postní rybí hody. V podobném duchu budou od 16. do 20. dubna Dny rakousko-uherské kuchyně.

V neděli 25. března následuje Velikonoční tvoření, jehož součástí bude výroba dekorací, malování kraslic, zdobení perníků či pletení pomlázek.

„Běžně máme otevřeno od úterý do neděle, v březnu provádíme na prvním návštěvnickém okruhu v jednu hodinu, po druhém ve dvě hodiny. Skupině návštěvníků na základě smluvené rezervace vyjdeme termínem vstříc,“ uvedla Jitka Janíková z pivovaru.

Akce pro každého

Pivovarníci z Dalešic organizují během roku i řadu turnajů v deskových hrách či šachu.

Sportovně založené příznivce národního nápoje zaujme další ročník originálního Pivovarského duatlonu, který odstartuje 19. května. Neobvyklý závod je určen pro pětičlenné týmy, kdy vždy musí jeden z pětice běžet a ostatní čtyři jedou na kole. Cílem je dopravit štafetový kolík do cíle po absolvování stovky kilometrů během. Závodníci nesmí štafetový kolík vézt na kole.

Vrcholem sezony jsou Postřižinské slavnosti, jejichž šestý ročník se v dalešickém pivovaru letos uskuteční 22. a 23. června.

Vystoupí tady třeba Vladimír Mišík & ETC, Bratři Ebenové, Robert Křesťan a Druhá tráva, Jan Spálený a ASPM, AG Flek a také Anna K. Donedávna to, že film Postřižiny vznikl v Dalešicích, věděli jen znalci. V roce 1999 začal pivovar, založený před 350 lety, opravovat nový majitel. Stavbu vytrvale a pečlivě vrací do podoby, jakou měl za Rakouska-Uherska.

Těžké časy

Do devadesátých let byl sice technickou památkou, ale povážlivě ji nahlodávaly zub času a dlouhá desetiletí bez údržby. Problém byl v sérii změn vlastníků pivovaru a nedostatku peněz.

Zlaté časy dalešického piva tak několik desetiletí připomínaly jedině malé mosazné mince s nápisem Pivovar Dalešice, pivní známky, opravňující před desetiletími hospodské k natočení dalešického piva. Až noví majitelé pivovar opravili, a navíc jej vybavili technologií pro vaření nahořklého nápoje tradičním způsobem. V části původního provozu zřídili Muzeum rakousko-uherského pivovarnictví.

„Postřižiny tady natáčel pan Menzel v roce 1980, což je samo o sobě dobrým důvodem, proč dalešický pivovar navštívit. Nabízíme navíc nejen prohlídku historické expozice, ale také současné varny, kde zlatavý mok vaříme. S průvodcem je tedy možné zajít do ležáckého sklepa k tankům, ze kterých můžeme nechat návštěvníky ochutnat,“ uvedla Janíková.

Pravda je taková, že při natáčení Postřižin Vašáryovou zastoupila na skutečném dalešickém komínu kaskadérka, ve filmu ale záměna poznat není. Dalešický komín s vlajícími dlouhými vlasy filmové Maryšky a hulákajícím strýcem Pepinem každopádně vešel do dějin.

DALEŠICKÝ PIVOVAR

• Dalešice leží tři kilometry severovýchodně od Hrotovic na Třebíčsku.

Gurmánské akce

• 16. až 20. března vypuknou Rybí hody.
• 25. března začíná Velikonoční tvoření.
• Prohlídku pivovaru je možné si domluvit od úterý do neděle. V březnu první okruh startuje 13.00, druhý ve 14.00.
• Týmy do Pivovarského duatlonu lze registrovat na adrese recepce@pivovar-dalsice.cz, nebo na telefonu 568 860 942, na kterém lze domluvit prohlídky.

Postřižinské slavnosti

• Trvají od 22. do 23. června.
• Vystoupí Vladimír Mišík & ETC, Bratři Ebenové, Robert Křesťan a Druhá tráva Jan Spálený, ASPM, AG Flek a Anna K.
• Pivovar má stránku na Facebooku - Pivovar filmových Postřižin www.pivovar-dalesice.cz