Kontejnery na odpad míří částečně pod zem

Stále se zvyšující množství vyprodukovaného odpadu a jeho následná separace na další dílčí komodity má za následek, že statutární zástupci měst stále častěji stojí před otázkou, jak shromažďovat separovaný odpad nejen v historických centrech měst.

Řešením, které je uplatňováno v zahraničí, a mohlo by být v budoucnu zavedeno také na českých sídlištích, jsou takzvané polozapuštěné kontejnery na tříděný odpad, jejichž objem je až pět metrů krychlových. Kontejnery jsou z jedné třetiny zapuštěny pod povrch a je možno je seskupovat do různých formací s ohledem na urbanistické řešení. Jedním z řešení, které se objevilo v poslední době také v historických centrech ČR, je využívání velkoobjemových podzemních kontejnerů na tříděný odpad. Ty jsou dnes již v hojné míře používány v metropolích evropských měst, kde nalezly rychle své místo. Jejich kapacita je několikanásobná, a jediné, co z nich můžeme spatřit, je vkusně řešený vhazovací sloupek, který je v souladu s okolním prostředím.

#####Vzorem pro další může být Kutná Hora

Jedním z měst v ČR, které se může pochlubit instalací podzemních kontejnerů, je Kutná Hora. Jak nový systém třídění odpadu funguje, popisuje zástupce města František Tvrdík. ,,Instalace podzemních kontejnerů v našem městě se velmi osvědčila. Po překonání prvotních problémů s vyššími pořizovacími náklady se projekt rychle rozběhl a instalace se realizovala v rámci rekonstrukce zádlažby historického centra během několika týdnů. Lidé v centru Kutné Hory mají k dispozici zatím dvě podzemní kontejnerová stanoviště, každé se čtyřmi vhazovacími sloupky ke třídění odpadu. V daných lokalitách ubylo nepořádku a zápachu. Máme vytipována i další místa, kde by podzemní kontejnery našly velmi dobré využití.“