Konžský šéfkuchař propaguje místní moderní kuchyni

Konžský šéfkuchař Christian Yumbi

Konžský šéfkuchař Christian Yumbi Zdroj: Profimedia.cz

Christian Yumbi, propagátor moderní konžské kuchyně, se po letech strávených v Belgii usadil ve své vlasti. Loni byl v panafrické televizní soutěži korunován na krále afrických šéfkuchařů.

„Největší význam pro mě má to, že jsou spokojeni moji zákazníci, když degustují například zeleninový chod,“ vysvětluje Yumbi v kuchyni otevřené do malé zahrady jeho restaurace nazvané Re-Source v Kinshase.

V Kongu, kde valná většina obyvatel sotva ukojí hlad, je výběr potravin často málo pestrý a určovaný především podle výživných účinků. Yumbi inovuje kuchyni s pomocí lehkých kreací místních produktů.

Devětatřicetiletý Yumbi absolvoval školu Ritz Escoffier v Paříži a pracovat začínal v Belgii. „Jako student jsem v Bruselu myl nádobí, abych měl na studium,“ říká šéfkuchař, který chtěl být původně úředníkem. Bezúspěšně se pokoušel získat místo v předních belgických restauracích. „Dosáhl jsem dobré úrovně, ale bylo pro mě téměř nemožné stát se šéfkuchařem, protože jsem byl černoch a Afričan. Byl jsem zklamaný a doslova jsem živořil,“ přiznává.

Konžský šéfkuchař Christian YumbiKonžský šéfkuchař Christian Yumbi | Profimedia.cz

V roce 2004 získal úvěr a otevřel si svou první restauraci v Belgii. Stal se vyznavačem směru slow food, mezinárodního hnutí vzniklého v reakci na expanzi rychlého občerstvení a uniformizaci chutí. „Byl to tak trochu návrat ke kořenům, proto ten název restaurace Re-Source,“ vysvětluje.

Dva roky poté přišlo první uznání od francouzského gastronomického průvodce Gault & Millau. V roce 2008 se však pod tlakem finanční krize a skrytého rasismu, který už nedokázal snášet, rozhodl vrátit do Konga.

Restaurace Re-Source v KinshaseRestaurace Re-Source v Kinshase | Profimedia.cz

„Osud mě zavál do Evropy. Přes moje úsilí - studoval jsem, založil si svůj podnik, oženil jsem se s Belgičankou a naučil jsem se nizozemsky - jsem tu ale byl stále cizincem. Vrcholem bylo, když jsem jezdil autem a často mě zastavovala policie a ptala se mě, jestli jsem fotbalista nebo drogový dealer,“ vzpomíná.

Když se Yumbi vrátil do Lubumbashi, druhého největšího města na jihovýchodě bývalého belgického Konga, odkud pochází, brzy tu otevřel svůj podnik Re-Source. Ovšem problémy se zásobováním ve městě, kam se všechny potraviny dovážejí ze sousední Namibie, ho nakonec přiměly přestěhovat se do Kinshasy.

Devětatřicetiletý Yumbi absolvoval školu Ritz Escoffier v Paříži a pracovat začínal v Belgii.Devětatřicetiletý Yumbi absolvoval školu Ritz Escoffier v Paříži a pracovat začínal v Belgii. | Profimedia.cz

V dubnu 2012 otevřel svou restauraci Re-Source v rezidenční čtvrti Gombe, kde většinu uznávaných restaurací vlastní bývalí emigranti. Vysoké nájemné, daňové a správní překážky i nedostatek pracovních sil: takovým výzvám musel čelit, ale už ho nic neodradilo.

Yumbi si chválí kvalitní potraviny, které lze v metropoli získat. Na nedaleké farmě se zásobuje bio zeleninou, místní rybářství mu dodává ryby. Jeho podnik má nyní dvacítku zaměstnanců.

Yumbi inovuje kuchyni s pomocí lehkých kreací místních produktů.Yumbi inovuje kuchyni s pomocí lehkých kreací místních produktů. | Profimedia.cz

Šéfkuchař a majitel hosty v restauraci osobně vítá, říká jedna stálá návštěvnice Re-Source, která miluje zejména malé koblížky se zázvorem s výraznou vůní, které se tu podávají k aperitivu.

Africká televizní společnost A plus loni Yumbiho vybrala, aby reprezentoval Kongo v soutěži o nejlepšího šéfkuchaře Afriky Star Chef 2014. Yumbi zvítězil nad jedenácti dalšími soupeři a získal deset milionů franků CFA (412.000 Kč), které použil na renovaci své restaurace a na založení školy, jež má vychovávat budoucí kuchaře.