Koupání jen na vlastní nebezpečí

Drhlenský rybník v srdci Českého ráje má hodně příznivců, kteří se sem vracejí i přes problémy s pitnou vodou.

V Českém ráji, pár kilometrů od Mladé Boleslavi, leží vesnička Drhleny. Na kraji obce se nachází oblíbený rybník s kempem a tábořištěm. Travnatý pozemek kempu je obsazený karavany a stany, ve kterých jejich majitelé tráví až do podzimu všechen volný čas. Krásné prostředí však skrývá velký problém, kterým je kvalita pitné vody.

Ve vodovodu je bakterie
Escherichia Colli

Problém s její kvalitou zjistili hygienici teprve nedávno, ale existuje pravděpodobně už léta. Pracovníci hygienické stanice v Mladé Boleslavi upozornili provozovatele kiosku a tábořiště, že ve vodě z vodovodu se nachází bakterie Escherichia Colli, takže nesplňuje předepsané normy a doporučili používat balenou vodu. Další postup hygienici oznámí po úplném došetření případu a podrobných rozborech. Majitel vodovodu je neznámý a obec Kněžmost, pod kterou Drhleny patří, se k němu nechce hlásit.
„Obec vodovod nevlastní, majitelé chatek si ho udělali sami. Jestli je na něj napojeno i tábořiště nevíme,“ řekla místostarostka obce Kněžmost Miroslava Kočová, pod kterou Drhleny patří. Jinak je tábořiště s kempem velmi pěkné a mezi lidmi oblíbené.
„Pronajímáme karavany a lidé sem jezdí stanovat,“ řekla provozovatelka a nájemkyně tábořiště Iveta Suchá. „V hlavní sezoně se tu platí vstupné, ale jen na soukromý pozemek. Nemáme plavčíka, takže se každý koupe na vlastní nebezpečí,“ řekla Suchá. Rybník je poměrně mělký s pozvolným vstupem do vody a největší hloubka je asi dva a půl metru. Na dvou místech rostou na hladině lekníny. Hned za tábořištěm začíná les, na hrad Kost a zříceninu Valečov se dá dojít pěšky. Obcí vedou i cyklotrasy. Okolní lesy jsou vyhlášené množstvím hub a borůvek a romantická krajina Českého ráje působí uklidňujícím dojmem. V kempu je lidem k dispozici obchůdek, kiosek, hřiště pro děti, pískoviště a půjčovna loděk.

Přechodné bydliště na celé léto

Hned u vody v první řadě stojí asi deset karavanů. Jsou tam od začátku sezony až do poloviny září, kdy se kemp zavírá. „Jezdím sem už deset let každý rok,“ řekl Boleslavák Zdeněk Kolaja. „Odpočívám, koupu se a jezdím na kole po Českém ráji. Tenhle rybník mi nějak padl do oka. Pořád se tu něco vylepšuje a jsou zde skvělí lidé,“ řekl Kolaja.
„Navštěvuji Drhlenský ryb- ník už čtvrt století,“ řekla Zdeňka Svobodová. „Dřív jsem tu byla jen občas, nyní jsem v důchodu a mohu tady trávit celé léto,“ řekla Svobodová.
Obyvatelé kempu oceňují i slušné zázemí. V obchůdku je denně od sedmi hodin ráno čerstvé pečivo, přes den i základní teplá jídla a slušný výběr potravin. Kromě lodiček si mohou zájemci půjčit i pálky na kroket, stolní tenis, nebo si zahrát pétanque. Ve sprchách a na toaletách teče teplá pitná voda. Pláž je uklizená a voda v rybníce je čistá.
„Rozhodli jsme se pro dovolenou na poslední chvíli a na internetu jsme našli zdejší tábořiště,“ řekl Karel Šesták z Nové Paky. „Máme s sebou kola a budeme jezdit na výlety po Českém ráji,“ dodal Šesták. Drhlenský rybník má navíc velkou výhodu oproti nedaleko ležícímu Komárovskému rybníku. Oba napájí stejný vodní zdroj, ale tady nejsou v létě sinice. Kvalitu vody v rybníce pravidelně kontroluje hygienická stanice v Mladé Boleslavi a letošní výsledky jsou zatím v normě.