Koupat se můžete i v zatopeném lomu

Čím jsou známé Ejpovice? Dálničním sjezdem a zatopeným lomem.

Kdyby kolem Ejpovic nevedla dálnice Plzeň-Praha, možná by o této obci na Rokycansku vědělo o polovinu méně lidí. A kdyby u obce neležel zatopený lom, který v teplých letních dnech obléhají stovky lidí, asi by Ejpovice neznal nikdo. Takhle do nich míří řada vodomilných Plzeňanů a lidí z okolí.

Z dolu koupaliště

Čtyřiačtyřicet hektarů velké jezero je atraktivní už svou polohou a okolím. Pozitivní dojem umocňují ještě Ejpovické útesy, které byly v roce 1993 vyhlášeny přírodní památkou. Na severní straně je odkryté těleso, které patřilo skalním útesům spodnoordovického moře.

Kromě zřetelných jevů způsobených příbojovou činností jsou zde zachovány také původní organismy, které v tomto prostředí žily. Poblíž jezera, které vzniklo na přelomu šedesátých a sedmdesátých let, po ukončení těžby železné rudy, leží autokemp U jezera. Ten je každoročně otevřen od května do konce září. Nabízí ubytování v chatkách celkem pro šedesát osob.

Dalším zájemcům může poskytnout prostory pro postavení stanu nebo místo pro karavan. Nezbytností jsou sprchy, umývárny a WC. V kempu také leží restaurace Diana. V té si můžete dát snídaně, obědy i večeře. To vše za přijatelné ceny, kdy se minutka pohybuje kolem stokoruny.

Výlet ano, potápění ne

Když se rozhodnete v Ejpovicích strávit den, máte možnost se podívat i na řadu různých památek, které leží poblíž. Vyrazit se dá na zříceninu hradu Radyně, na zámek Kozel nebo hrad Libštejn.

„Hlavně na Radyni je to moc hezká procházka,“ podotkla Tereza Raichlová z Plzně. Dříve lom lákal i potápěče, v osmimetrové hloubce tu býval malý zvon. Před sedmi lety byl ale odstraněn. Z hlediska potápěčů totiž už lom není atraktivní. Voda v hloubce je kalná, a tak vlastně není proč se do ní potápět.