Koupit zakázaný lék na hubnutí? V Praze bez problému

Lék na hubnutí Meridia je účinný, ale jeho předepisování a prodej jsou v Česku zakázané. Týdeník Sedmička ho proto zkusil koupit u překupníka.

Ke stolku v jednom z řetězců rychlého občerstvení si rychle sedá drobná dívka. Sundá sluneční brýle a z kabelky vytáhne bílou lékovku. Na štítku je napsané Meridia 15 mg.

„Znáte to? Užívá se jedna kapsle po ránu,“ říká dealerka o léku, který je nelegální hned dvakrát. Bez lékařského předpisu je neprodejný a od poloviny března jej nemohou předepisovat lékaři v celé Evropské unii.

„Je to opravdu originál”

Plastová lahvička vypadá originálně zabalena, v celofánovém obalu je zatavený návod v angličtině. „Mám to od kamaráda lékárníka. Je to opravdu originál balení z USA,“ ujišťuje redaktorku překupnice.

Meridia byla podle českých obezitologů oblíbený a účinný lék na hubnutí. „Byl to nejlepší lék na léčbu obezity, který jsme měli. Jeho užívání ale musí kontrolovat lékař,“ říká Petr Sucharda, primář 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Na internetu o Meridii kolují legendy a ženy si stále dokola radí. Kilogramy jdou dolů jako zázrakem. „Zítra to bude týden, co to jím. Mám dole tři kila. Nemám chuť k jídlu, když se podívám na sladký, tak přímo odpor,“ píše v internetové diskuzi Madlenka.

Deset let na černém trhu

Najít dealerku přípravku na hubnutí nebylo těžké.

Po zadání klíčových slov „Meridia diskuze“ do internetového vyhledavače se na monitoru obejvilo téměř deset tisíc odkazů.

„Je mi 36 let, vážím 62 kilo, měřím 164 cm. Vím, že mi ji lékař oficiálně nepředepíše, protože usoudí, že ji nepotřebuji. Ovšem jím třetinu toho, co ostatní, a tukové polštáře na zadku a stehnech prostě neshodím. Mám možnost si ji sehnat?“ ptá se další z diskutujících.

Odpověď zní ano. Za týden po vzájemném mailování redaktorky a dealerky a telefonické domluvě dochází ke schůzce. „Hodně lidí si Meridii chválí, i co jsem četla recenze na internetu,“ dodává kupující odvahu překupnice.

S lékem se na černém trhu obchoduje přes deset let. Už pouze proto, že byl jen na recept, a ten nedostala každá pacientka, která měla zájem. Účinná látka sibutramin zvyšující pocit nasycenosti a výdej energie, totiž má řadu vedlejších účinků. To potvrzuje redaktorce i dealerka. „Kamarádka měla v prvních dnech sucho v ústech, zácpu, nic strašného. Pak to přestalo,“ říká.

Americká farmaceutická společnost Abbott, která lék vyráběla, na svých internetových stránkách uvádí, že nejčastějšími nežádoucími účinky jsou „problémy se spánkem, zácpa a pocit sucha v ústech.

Další jsou spojené se zrychleným tepem, zvýšením krevního tlaku, pocitem bušení srdce, bolestmi hlavy, úzkostí a závratěmi“. A právě kvůli problémům, které měli pacienti se srdcem, začala Evropská léková agentura Meridii zkoumat.

Lék může vyvolat infarkt

Do šestileté studie se zapojilo téměř deset tisíc lidí. „Ukázala, že užívání sibutraminu může zhoršovat stav pacientů, kteří mají problémy se srdcem. Právě obézní jsou na ně náchylní,“ říká šéf České lékárnické komory Stanislav Havlíček.

Navíc Výbor pro humánní léčivé přípravky si všiml i toho, co si pacientky šuškaly. Lék zabírá, ale po léčbě je stav neudržitelný. Kila opět přibývají.

„Zkoušel jsem Meridii na sobě. A nemyslím, že bůhvíjak funguje,“ říká endokrinologický specialista Václav Zamrazil.

Evropská léková agentura proto doporučila pozastavit registraci léku v unii a farmaceutická firma ho od začátku roku stahuje z prodeje. Lékárny v Česku jej odkupovaly do 12. března. Od té doby ho nesmějí prodávat a lékaři předepisovat. „Musíme přejít na jiný druh léčby,“ říká Sucharda.

Cena Meridie na černém trhu tak ještě stoupla. Už předtím nebyla levná. Měsíční léčba vyšla na tři až čtyři sta korun. Týdeník Sedmička zaplatil překupnici 1800 korun za tříměsíční balení. Většina dealerů jej nabízí ještě o dvě stovky dráž.

„Je otázkou, kterým směrem se cena pohne. Když se lidé začnou zásob léku zbavovat, může klesnout. A pokud bude stále silná poptávka, dá se předpokládat, že stoupne,“ míní Michal Hammer z Národní protidrogové centrály.

Překupnice v inzerátu uvedla, že „odpovědnost za případné následky bere na sebe“. Při takovém množství vedlejších účinků léku by ale mohla slovo sotva dodržet. Co jiného by mohlo ještě kupující hrozit? „Možná akorát budete ještě trochu víc hyperaktivní,“ podotýká překupnice. Nic víc.

Pravá meridie je menší

Když Sedmička ukázala koupený lék šéfovi českých lékárníků, ukázalo se, že asi dostala padělek. „Už na první pohled je vidět, že lék není z továrny farmaceutické firmy, ale zřejmě je to výrobek z nějaké podomácku dělané manufaktury. Tobolky pravé Meridie jsou menší a na obalu je kalibráž,“ říká Havlíček.

Redakce dala lék na chemický rozbor, který potrvá několik týdnů. Podle lékárníka v ní bude asi nejlevnější možná náhražka. „Při troše štěstí to bude sacharóza,“ míní Havlíček. Výrobní cena jednoho balení na tři měsíce by tak podle něj nepřesáhla třicet korun. To je šedesátkrát méně, než kolik redaktorka zaplatila.

Překupnice se přitom trestního postihu bát nemusí. Ten by ji čekal až v případě, kdyby někomu poškodila zdraví. „V případě ublížení na zdraví z nedbalosti hrozí lidem až rok vězení. Pokud jde o organizovanější skupinu dvou a více lidí, mohli by jít do vězení až na tři roky,“ říká právník Petr Novák z advokátní kanceláře Tomáše Rašovského.

Postih by jí hrozil třeba v případě, kdyby zákazníci podali společnou žalobu.

Za prodej neregistrovaných léků či těch na recept hrozí dealerům maximální pokuta půl milionu korun.
Dealerka po týdnu zvýšila v inzerátu cenu z 1800 na 2000 korun. Ale má řadu konkurentek. „Mám ještě tři krabičky Sibutramin 20 mg, takže pokud máte zájem,“ nabízí na internetu další překupnice.