Kouřit, nebo ne? Majitelé hospod vítají možnost volby

V Praze přibývá nekuřáckých restaurací. Nový zákon dává majitelům podniků vybrat. Lékaři to kritizují, kuřáci si mnou ruce.

Přestože je doba oběda, ve smíchovském hostinci U Váhy se vznášejí obláčky cigaretového dýmu. Štamgasti v montérkách dojídají v kouřové mlze porce guláše a požitkářsky klábosí nad pivem. Kdyby šéfová pověsila na dveře cedulku „Nekuřácký hostinec“, určitě bude prázdno. Napovídají to i dva osiřelé nekuřácké stolky ve výklenku, ovšem propojeném s hlavními prostory.

„Kdyby nám kouření zakázali, mohla bych to tady rovnou zabalit. Jsem ráda, že si podle nového zákona můžeme vybrat. S dlouholetými kuřáky, kteří sem chodí, už nikdo nehne,“ ubezpečuje Jitka Vápeníková, která provozuje hospodu už od roku 1993.

Inženýrka ekonomie se našla v profesi kuchařky. Přestože vaří i takzvaná odlehčená jídla, v poctivé české kuchyni nejvíc „frčí“ guláš a bůček.

„Nekouřím, ale jsem realista. Určitou skupinu lidí tento zlozvyk neodnaučíte,“ říká s úsměvem šéfová.
Asi padesátiletý muž v modré kombinéze, její pohled potvrzuje. „Kouřím dvacet let a nikdo mi to nebude zakazovat. Nesnáším militantní nekuřáky, kteří nás omezujou. Dost na tom, že cigaretu musím típnout na zastávce,“ zlobí se Marek Šebesta.

Nekuřákům jdou v Praze vstříc

V Praze se přitom počet nekuřáckých restaurací blíží se už dvěma stovkám. Před rokem k nim přibyla například bezbariérová restaurace Ostrůvek v Nuslích.

„Taky jsme zpočátku váhali, ale chtěli jsme to vyzkoušet. Jen jednou se stalo, že nějaká parta odřekla akci. Prý je kuřáci přehlasovali,“ říká ředitelka restaurace a hotelu Ostrůvek Soňa Šrankotová.

Nejmírnější variantu protikuřáckého zákona, kterou v červnu schválili poslanci, kritizují zejména lékaři, jejichž rukama procházejí nemocní kuřáci. Zákon stanoví, že od července příštího roku může majitel restaurace sám rozhodnout, zda se v jeho podniku bude kouřit, nebo ne. Stačí dát na dveře příslušnou nálepku.

„Překvapená moc nejsem, ale zklamaná ano,“ podotýká lékařka a předsedkyně České koalice proti tabáku Kateřina Langrová. Vadí jí, že poslanci neschválili plošný zákaz kouření ve všech restauracích, jako je tomu už v mnoha zemích Evropské unie.

Lékařka: Restaurace přežijí i bez cigaret

Za pravdu jí dává lékařka pražského Centra léčby závislostí na tabáku Lenka Štěpánková. „Všude zaznamenali okamžitý efekt. Například klesl počet infarktů. A restauraci to nezruinuje. Zkušenosti ze světa ukazují, že první měsíc sice tržby stagnují, ale pak začnou růst,“ argumentuje lékařka.

Centrem ročně projde 600 až 700 pacientů. Zhruba čtyřiceti procentům se podaří zlozvyku se zbavit. A přibývá mezi nimi prý zaměstnanců restaurací. „Nikdo už je ale neochrání před pasivním kouřením,“ upozorňuje lékařka.

Kuřácké kouty jsou podle ní nanic, protože většinou nebývají plně oddělené. Kritici nové legislativní úpravy namítají, že by měl zákaz kouření v restauracích platit plošně. Žádný majitel by se pak nemusel bát, že mu strávníci utečou ke konkurenci.