Kousek Španělska u Vltavy

Většinu klientely tvoří v restauraci Petra Michovského čeští zákazníci, ale cestu si nacházejí i rodilí Španělé.

Většinu klientely tvoří v restauraci Petra Michovského čeští zákazníci, ale cestu si nacházejí i rodilí Španělé. Zdroj: Petr Hricko

Tak by se dala stručně popsat restaurace La Terrassa, jejíž majitel si zakládá na skvělém týmu a prvotřídních surovinách.

Máte ke Španělsku osobní vztah?

Mám velmi blízký vztah ke Středomoří, a to nejen díky cestování. Nenucenost, pohoda a přátelskost jsou vlastnosti, kvůli kterým bych se na jih pořád vracel. V naší restauraci se snažíme nabízet koncept, který v sobě všechny tyto prvky nese. Navíc můžeme nabídnout i výhled na Tančící dům, Národní divadlo a Karlův most.

La Terrassa funguje už třetím rokem. Jaké vlastně byly začátky?

Musím přiznat, že velmi hektické. Na rekonstrukci objektu a změnu celé koncepce bylo velmi málo času, restauraci se nám po převzetí nakonec podařilo otevřít do dvou měsíců. V loňském roce nás zastihla povodeň a my museli víc než na měsíc v hlavní sezoně restauraci zavřít. Díky věrným klientům se nám však podařilo začít znovu fungovat s novým interiérem a novým šéfkuchařem.

Vaše restaurace má kapacitu až 200 míst. Povedlo se vám ji někdy naplnit celou?

Chodí k nám spousta jednotlivců, stejně jako korporátních klientů, pro které pořádáme firemní prezentace, oslavy narozenin či výroční akce a vánoční večírky. Podařilo se nám navíc zakomponovat i zatravněný prostor přímo na začátku plavební komory, takže je možné kapacitu pro rauty rozšířit klidně až na tři sta padesát míst.

Praha a zvlášť její centrum je plné restaurací. Jak obstát v takové konkurenci?

Základem každého podniku jsou lidé. Myslím, že se nám podařilo vybrat skvělý tým, který funguje. Zakládám si také na čerstvosti a kvalitě produktů, čemuž je podřízen chod restaurace. Jako ohromnou výhodu vnímám unikátní umístění a variabilitu jednotlivých prostor, které se dají různě využívat podle ročních období.

Jaká je skladba vašich zákazníků?

Naším cílem je česká klientela, která se k nám vrací… Řekl bych, že tvoří přibližně 70 % obratu restaurace. Podle ohlasů na sociálních sítích ale vím, že si k nám našli cestu i rodilí Španělé, což nás neobyčejně těší.

Uplatňujete při výběru kuchařů nějaká specifická kritéria vzhledem k tomu, že vaříte španělskou kuchyni?

Kritériem není národnost, ale především schopnosti a dovednosti. Kuchyně je momentálně plně v gesci pana Enrica Neie. Enrico je rodilý Němec se švédskými kořeny, který působil jako Junior Sous Chef (zástupce šéfkuchaře) v Grand Hotelu Stockholm ve Švédsku. Restaurace byla za jeho působení oceněna dvěma michelinskými hvězdami. V roce 2011 dostal Enrico nabídku na pozici Sous Chefa v hotelu Radisson Blue Alcron Prague ve slavné Degustation Restaurant Alcron pod vedením Romana Pauluse a od roku 2013 je naší posilou, čehož si velmi vážím.

Improvizujete, nebo se držíte tradičních španělských receptů?

Náš tým neimprovizuje, ale snaží se nabízet rafinovanou kuchyni, plnou netradičních kombinací s použitím tradičních surovin.

Přinášíte kousek Španělska na břeh Vltavy. Dbáte na španělské suroviny, nebo se v dnešní době dají kvalitně nahradit těmi, které jsou k sehnání v tuzemsku?

Kombinujeme to. Velkou část surovin si necháváme dovážet přímo z konkrétní země původu, aby byla zachována jejich čerstvost a sezonnost.

Je nějaký současný sezonní pokrm, který byste nám ze své restaurace doporučil?

Pro milovníky masa aktuálně nabízíme 42 dnů zrající baskický vysoký roštěnec, který v sobě skrývá úžasnou vůni a chuť. A pokud preferujete něco lehčího, tak doporučuji grilovanou kambalu s lesními houbami.

Jaké jsou vaše nejbližší plány?

Já už teď přemýšlím nad letní sezonou. Co se nám ale podařilo a hodláme dál rozvíjet, je restaurace Zenklovka, kterou jsme otevřeli v loňském roce v Praze 8. Je vybudována v novém konceptu moderních restaurací pivovaru Gambrinus. Nabízíme 6 druhů piva spolu s výbornou českou i mezinárodní kuchyní.