Kraj brzdí stavbu poradenského centra v Kolíně

Nejdřív se čekala na podpis hejtmana Ratha, teď na úředníky.

Poradenské centrum sociálních služeb Kolárka, které chce postavit občanské sdružení Prostor, nakonec v Kolíně stát bude. Důvodem odkladu stavby byl chybějící podpis hejtmana Středočeského kraje na smlouvě o dotacích z Evropské unie. David Rath přislíbil smlouvu podepsat do konce srpna.

Občanské sdružení dostalo od Unie na stavbu dotaci osmatřicet milionů korun. Po změně vedení kraje nový hejtman nechtěl příjem dotace podepsat, protože pochyboval o udržitelnosti centra.

„Došlo k setkání s hejtmanem Středočeského kraje. Vyzval nás, abychom doložili záruku udržitelnosti,“ řekl ředitel sdružení Petr Steklý.

Ujištění, že budou peníze na provoz centra, až ho za peníze z Unie sdružení Prostor postaví, si vyžádal Úřad Regionální rady regionu soudržnosti Střední Čechy, který má dotační programy na starost.

Podle tiskového mluvčího úřadu Martina Jandy sdružení mělo garanci udržitelnosti pro další tři roky podat do 7. srpna. „Pokud dostaneme přijatelné záruky, bude smlouva o dotaci předložena k podpisu předsedovi regionální rady,“ konstatoval Janda.

Steklý si ale myslí, že sdružení mělo dohodnuté prodloužení termínu do konce září. „Nakonec se nám podařilo garanci zajistit a poslat už 3. srpna. Takže jsme to stihli, ač jsme o termínu do 7. srpna nic nevěděli,“ řekl ředitel sdružení Prostor.