Kraj: Gymnázia za divadlo

Město odprodává budovy plzeňských středních škol. Majitelem se stane Plzeňský kraj, který je zároveň zřizovatelem.

Konečně prodáno. Nebo lépe řečeno – alespoň schváleno. Městské zastupitelstvo odkleplo prodej budov gymnázií na Mikulášském náměstí a v Opavské ulici na Doubravce kraji. Pro samotné vedení obou škol to znamená velkou úlevu. Gymnázia mohou efektivněji žádat o granty, kraj může konečně investovat do vlastního majetku. „Čekáme na to jako na smilování boží. Věřím, že se celá věc dotáhne do konce, ale raději jsem opatrný. Těsně před podpisem mezi městem a krajem byla dohoda už několikrát,“ je si vědom ředitel Gymnázia Luďka Pika Jaromír Kašpar. Teď už je to ale téměř „tutovka“, souhlas městského zastupitelstva je zásadní, obě strany se dohodly i na ceně a termínu.

Město prodá kraji obě budovy i s pozemky za více než 97 milionů korun, z toho Gymnázium Luďka Pika je za necelých 46 milionů korun, znalecký posudek na školu na Mikulášském náměstí zní na 51,5 milionu korun. „Při dohodě se vycházelo z odhadních cen. Po pravdě řečeno si ale jinak za odhadní cenu v současné době kupovat budovy nemůžeme dovolit, navíc objekty rozhodně nejsou v ideálním stavu a potřebují další investice,“ říká překvapivě ekonomický náměstek hejtmanky a zároveň městský zastupitel Milan Chovanec. A proč tedy vlastně krajští radní s takovou sumou předběžně souhlasili?

„Dřívější vedení kraje slíbilo městu stomilionovou dotaci na výstavbu nového divadla a my to respektujeme. Chtěli jsme ale za to nějakou protihodnotu. A získání škol, u kterých jsme zřizovatelem, je pro nás velmi důležité, je to jedna z našich priorit,“ vysvětluje zvláštní obchod náměstek Chovanec. Převod budov se uskuteční až během příštího roku, kraj si musí na koupi půjčit peníze od Evropské investiční banky. Od té chce získat částku mezi dvěma až třemi miliardami, část z nich půjde právě na gymnázia. Školy už delší dobu plánují velké přestavby, ke kterým má změna majitele pomoci. Na Mikulášském náměstí chtějí půdní vestavbu za zhruba třicet milionů korun, o peníze žádají z evropských fondů. Doubravecká škola zase plánuje přístavbu budovy, která by měla řešit nedostatek učeben. Měla by stát 60 až 80 milionů korun.

„Obávám se ale, že v evropských fondech, v kapitole školství, moc peněz už nezbylo,“ krotí úvahy o úspěchu v žádostech o dotace Chovanec. Prodej budov musí ještě schválit krajské zastupitelstvo, souhlas už vyslovily obě městské části, kde školy leží. Obě gymnázia už leccos pamatují. Na Mikulášském náměstí dokonce brzy vzpomenou sté výročí postavení, škola sloužící jako česká státní reálka byla vystavěná již v roce 1913. Na Doubravce vznikly v roce 1932 v hlavní budově dvě měšťanské školy oddělené pro chlapce a dívky.