Krejčí z Hongkongu bude brát míry v kavárně

Ke kávě oblek. Kavárníci Tomáš Knapek a Mirek Šebesta udělali
z návštěvy asijského krejčí tradici. Příště dorazí zase na jaře

Ke kávě oblek. Kavárníci Tomáš Knapek a Mirek Šebesta udělali z návštěvy asijského krejčí tradici. Příště dorazí zase na jaře Zdroj: E15 Eduard Erben

Majitelé Friends Coffee House v pražské Palackého ulici pokračují v naplňování vize o provozování neobvyklé kavárny. Zasedací místnost, již běžně pronajímají, se v termínu 14. až 17. října promění v krejčovský salon. Už potřetí si zde budou moci návštěvníci nechat ušít oblek na míru.

„Je to způsob, jak nabídnout něco navíc, co koncepčně nezapadá do kavárny, ale je to přidaná hodnota pro lidi, kteří k nám chodí,“ říká Tomáš Knapek a Mirek Šebesta dodává: „Lidé ocení, že mohou mít padnoucí oblek, který stojí méně než ten konfekční.“

Nápad pozvat jednou za půl roku do své kavárny asijského krejčího se zrodil ještě před vznikem pražského podniku. V létě roku 2009 se Mirek Šebesta při návratu z cesty kolem světa zastavil s rodinou v Hongkongu, kde si chtěl nechat od místních vyhlášených krejčí ušít oblek. Vybral si krejčovství Star Tailors, kde působí „Master“ Sandy a „Master“ Liu. „Když mi brali míry, zmínili se, že jezdí do Rakouska, Německa a do Londýna pravidelně dvakrát třikrát za rok brát klientům míry a hotové obleky a košile jim pak zasílají. Řekl jsem, že to zní dobře a že s Tomášem rozjíždíme kavárnu, a pokud to vše klapne a bude pro to příležitost a prostor, tak je pozveme do Prahy,“ vypráví kavárník.

Třetí návštěva

Krejčí z Hongkongu byli v pražské kavárně již dvakrát – loni v listopadu a letos v dubnu. „Když jsme začínali, tak jsme měli kolem 30 zákazníků. Podruhé jsme museli návštěvu krejčích o jeden den prodloužit, protože se nám přihlásilo přes padesát zájemců,“ vzpomíná Tomáš Knapek na nečekaný úspěch. „Nyní tu budou čtyři dny. Na každého zákazníka mají vyčleněnu půlhodinu. Takže maximální kapacita je zhruba 70 klientů,“ odpovídá Mirek Šebesta na otázku, kolik zájemců si bude moci nechat ušít oblek či košili na míru.

Kolik to stojí

„Základní cenová hladina je kolem devíti tisíc korun za oblek včetně dopravy do ČR. Jde koupit i levnější i dražší. Cena tedy osciluje mezi 7,5 a 12,5 tisíci korun. Košile stojí okolo tisíce korun,“ upřesňuje Knapek.

Jak to probíhá

Krejčí v zasedací místnosti rozloží kufr plný vzorků a zákazníci si vyberou látku a nechají vzít míry. „Co nás zaujalo, je, že spousta lidí neví, jaký oblek přesně chtějí. Ale krejčí se na dotyčného jen koukne a hned ví, co chce. Má to v oku,“ uvádí Šebesta s tím, že bankéři mají rádi obleky s proužky a klasičtí obchodníci preferují tmavý byznys oblek.

Střihy jsou víceméně standardizované. „Řeší se spíše detaily typu kapsa vlevo vpravo, monogram, počet knoflíků a tak dále,“ upřesňuje Knapek a dodává, že nabízené látky s příměsí kašmíru se normálně používají u špičkových obleků, jejichž ceny se obvykle pohybují v řádech desítek tisíc korun.

Minimum reklamací

Riziko chyb při absenci zkoušky šitých obleků je minimalizováno tím, že míry bere jak mistr Liu (šéf krejčovské dílny), tak mistr Sandy (majitel podniku), a také jejich zkušeností a dlouholetou praxí. „Dělají to desítky let. Množství ušitých obleků jim dává prostor, aby těch chyb nebylo moc. Reklamací byly jednotky, většinou drobnosti, které vyřešila „naše“ lokální krejčová. Celý oblek jsme museli vracet pouze jednou, když došlo k záměně kvůli administrativní chybě,“ uzavírá Šebesta.