Krev, pot a slzy. Před 80 lety přednesl Winston Churchill svoji legendární řeč

Sir Winston Churchill proslul svými projevy za druhé světové války.

Sir Winston Churchill proslul svými projevy za druhé světové války. Zdroj: Profimedia

Sir Winston Churchill proslul svými projevy za druhé světové války.
Sir Winston Churchill proslul svými projevy za druhé světové války.
Sir Winston Churchill proslul svými projevy za druhé světové války. Luftwaffe bombardovala Londýn po dobu 75 po sobě jdoucích nocí, Churchill divá co z metropole zbylo.
Sir Winston Churchill proslul svými projevy za druhé světové války. Luftwaffe bombardovala Londýn po dobu 75 po sobě jdoucích nocí, Churchill divá co z metropole zbylo.
Sir Winston Churchill proslul svými projevy za druhé světové války.
8
Fotogalerie

Přesně před 80 lety, 13. května 1940, se Winston Churchill ujal úřadu britského ministerského předsedy. Ve sněmovně pak pronesl svůj památný projev, ve kterém slíbil, že boj proti nacistickému Německu nikdy nevzdá. 

„Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, pot a slzy,“ prohlásil Churchill. „Budeme bránit náš ostrov za jakoukoli cenu, budeme bojovat na plážích, budeme bojovat na polích, ve městech i v kopcích, ale nikdy se nevzdáme,“ dodal. Projev Churchill přednesl v době, kdy reálně hrozila německá invaze do Velké Británie, té se ale nakonec podařilo zabránit, když se nepříteli nepodařilo zničit britské letectvo a námořnictvo.

Churchill se chopil vlády ve chvíli, kdy za sebou měla Británie hned několik vojenských neúspěchů. Ve Francii britská vojska nezadržitelně směřovala k porážce, tak se stala skutečností o několik týdnů později, když se britské sbory evakuovaly z Dunkerku. Neuspěchem měla skončit i spojenecká intervence v Norsku.

Na konci druhé světové války ale Britové oslavovali Churchilla jako přemožitele Německa. Brzy se ovšem mělo ukázat, že vděk voličů není nekonečný a Churchillova přitažlivost s koncem války rychle vyprchala. Už v červnu 1945 konzervativci prohráli volby a Churchill se s premiérským křeslem musel rozloučit.

Do čela Británie se ještě jednou vrátil v roce 1951. O čtyři roky později musel kvůli zdravotním problémům odstoupit a z vrcholné politiky se definitivně stáhl. Winston Churchill zemřel v lednu 1965.

Originální nahrávka proslovu Winstona Churchilla:

Video placeholde
Krev, pot a slzy • E15.cz

Filmy a dokumenty s Winstonem Churchillem

  • Nejtemnější hodina (2017)

Churchill je ve filmu zobrazen jako neoblíbený politik, jehož se král i spolustraníci trochu bojí a proto proti němu intrikují a pomlouvají ho. Není se co divit, Churchill jako milovník suchého, ironického humoru, který pro urážku a nemístné vtipy nejde daleko, svým stranickým oponentům uměl dát nemilosrdně najevo, že je považuje za hlupáky. Celou recenzi najdete zde.

  • Churchill (2017)

Britské historické drama. Film je zasazen do června roku 1944 kdy vrcholí přípravy spojeneckého vylodění v Normandii. Churchill je zde vyobrazen jako muž unavený válkou, sužovaný depresí a vědom si svého osudu. Odmítá se pustit do rozsáhlé operace, která má válku ukončit. Útěchu nachází u své manželky Clementine Churchillové.

  • V srdci bouře: Churchill ve válce (2009)

Snímek z produkce HBO nabízí pohled na život Churchilla. Jedná se o biografické drama, které se odehrává ve dvou dějových liniích. V první linii sledujeme nástup Winstona Churchilla do pozice premiéra Velké Británie a jeho. Druhá linie filmu se odehrává po válce v roce 1945 ve Francii, kde Winston Churchill tráví se svou ženou a dcerou dovolenou a čeká na výsledky voleb.

  • Mladý Winston (1972)

Film, který by neměl uniknout fanouškům Winstona Churchilla. Jedná se o historické drama a zaměřuje se na Churchillovo dětství, následně službu v armádě a první světové válce až po jeho první zvolení do britského parlamentu.

Winston Churchill v Česku

Náměstí Winstona Churchilla najdete na pražském Žižkově hned nad hlavním nádražím před Vysokou školou ekonomickou a Domem odborových svazů. Náměstí se nejdříve jmenovalo U Pensijního ústavu, poté dostalo název po ministrovi průmyslu Gustavu Klimentovi, od roku 1977 neslo jméno prezidenta ČSSR Antonína Zápotockého a byla zde i jeho socha. V roce 1990 bylo prostranství přejmenováno na náměstí Winstona Churchilla a od 1999 zde stojí i jeho socha. Ta je identická se sochou na Parliament Square v Londýně.

Ulici Winstona Churchilla najdete v Ústí nad Labem a jeho bustu pod Zámeckými schody v ulici Thunovská v Praze. V roce 2014 mu byl udělen in memoriam Řád Bílého lva civilní skupiny I. třídy za jeho zásluhy pro republiku.

Překlad slavného proslovu Winstona Churchilla

V pátek večer jsem obdržel pověření Jeho Veličenstva vytvořit novou vládu. Bylo zjevným přáním a vůlí parlamentu a národa, že by měla být vystavěna na co nejširší základně a zahrnovat všechny strany, ty, které podporovaly minulou vládu, a také strany opoziční. Dokončil jsem nejdůležitější část tohoto úkolu. Byl vytvořen válečný kabinet o pěti členech, reprezentujících, s opozičními Liberály, jednotu národa. Tři lídři strany souhlasili, že jsou k dispozici, ať už pro válečný kabinet, nebo pro vysoké funkce ve výkonné moci. Byly obsazeny posty ve třech branných složkách. Bylo nezbytné, aby to bylo učiněno v jeden jediný den, kvůli krajně nálehavé situaci a překotnosti dění. Mnoho dalších pozic, klíčových pozic, bylo obsazeno včera, a dnes večer doručím další seznam Jeho Veličenstvu. Doufám, že dokončím výběr hlavních ministrů během zítřka. Vybrání ostatních ministrů obvykle trvá o něco déle, ale věřím, že až se Parlament sejde znova, tato část mého úkolu bude hotova a vláda bude po všech stránkách kompletní.

Považoval jsem v národním zájmu za nutné navrhnout, aby se Sněmovna sešla dnes. Pan předseda sněmovny souhlasil a podnikl potřebné kroky, ve shodě s pravomocemi jemu udělenými rezolucí Sněmovny. Na konci dnešní schůze bude navrženo odročení do úterka 21. května, samozřejmě s možností dřívějšího svolání, bude-li to nutné. Povinnosti na tento týden budou poslancům oznámeny při nejbližší příležitosti. Nyní vyzývám Sněmovnu veškerou vahou svého jména, aby vyjádřila svůj souhlas s podniknutými kroky a vyslovila nové vládě důvěru.

Vytvořit vládu této důležitosti a komplexnosti je samo o sobě vážným závazkem, ale musíme si uvědomit, že stojíme na prahu jedné z největších bitev historie, angažujeme se na mnoha místech v Norsku a Holandsku, že musíme být připraveni ve Středomoří, že pokračuje letecká bitva, a že musí být vykonáno ještě mnoho příprav zde, doma. Za této krize mi doufám bude prominuto, když během dne neoslovím Sněmovnu. Doufám, že všichni mí přátelé a kolegové, či bývalí kolegové, které postihne tato politická rekonstrukce, že všichni ji přijmou, všechno přijmou, i přes nedostatek obvyklých procedur, bez kterých je nutno jednat. Řekl bych Sněmovně, jako jsem řekl těm, kdo se stali členy nové vlády: „Nemohu vám slíbit nic než krev, dřinu, slzy a pot.“

Máme před sebou těžkou zkoušku, nejbolestnější ze všech. Máme před sebou mnoho, mnoho dlouhých měsíců boje a utrpení. Ptáte se, co je naší politikou? Odpovím: vést válku na moři, na zemi a ve vzduchu s veškerou naší mocí a veškerou silou, kterou nám Bůh může dát; vést válku proti obludné tyranii, nejtemnějšímu a nejžalostnějšímu seznamu lidských zločinů v dějinách. To je naše politika. Ptáte se, co je náš cíl? Mohu odpovdět jediným slovem: Je to vítězství, vítězství za každou cenu, vítězství navzdory veškeré hrůze, vítězství, jakkoli dlouhá a těžká cesta k němu může vést; protože bez vítězství nepřežijeme. To si musíme uvědomit; nepřežije Britské impérium; nepřežije to vše, co Britská říše symbolizovala, nepřežijí potřeby a podněty naší doby, která nutí lidstvo, aby se hnulo kupředu, k svému cíli. Ale já se ujmu svého úkolu s optimismem a nadějí. Jsem si jist, že lidstvo nestrpí, aby naše věc neuspěla. V tento čas se cítím oprávněn požadovat pomoc všech, a říkám: „Pak tedy přijďtě, a postupujme společnými silami.“

Zdroj: Dejepis.com