Podle dat italského statistického úřadu Istat shodili nejvíc kil obyvatelé jižní Itálie, kde v uplynulých třech letech počet lidí s normální hmotností vzrostl o tři procenta. Všeobecně je ale počet Italů s nadváhou nadále alarmující: tvoří 45,8 procenta populace.
Hubnutí je pozitivní věc, připustil svaz zemědělců. Na pováženou ale podle něj je, že v zájmu úspor klesá i kvalita nakupovaných potravin. Naopak vzrostl prodej levných výrobků nejistého původu.
Italské statistiky tak nejsou v souladu s všeobecně přijímanou domněnkou, že z nezdravých potravin se spíše tloustne. Italové přitom podle Istatu nakupují méně zdravých potravin typických pro středomořskou kuchyni, jako jsou ryby a ovoce. Loni Italové zkonzumovali v meziročním srovnání o 3,4 procenta méně ryb a o téměř dvě procenta méně ovoce.
Průzkumy ukazují, že italské děti jsou v průměru nejotylejší v Evropě. Podle unijní studie trpí 40 procent italských dětí ve věku od dvou do deseti let nadváhou nebo obezitou. Následují jejich vrstevníci v Řecku, na Kypru a ve Španělsku.
Obezita je nemoc a musí se léčit