Krize v roce 2010: v Budějovicích omezí dopravu i kulturu

Světová hospodářská krize se teprve po této zimě více dotkne každého z nás. Sedmička vybrala sedm oblastí života na Českobudějovicku, které ovlivní úsporná opatření.

Strážce českobudějovické městské pokladny, náměstek Rudolf Vodička, je ve dvojím ohni. Celkové příjmy do rozpočtu klesají, ale požadavků na peníze je stále víc. „Od ledna špatně spím,“ svěřil se muž, který vede v těchto dnech nejdůležitější rezort na radnici a má ze všech náměstků primátora nejmenší dveře do kanceláře. Otázka zní: Kde vzít a nezadlužit se?
Příští rok chce radnice investovat rekordní miliardu korun. Přitom letošní příjmy propadly o 240 milionů korun. Přes seškrtání výdajů stále devadesát milionů chybí. Stav je kritický. Pokud nechce město prodat nebo zadlužit třeba Černou věž, budou se muset jeho obyvatelé uskrovnit na úkor služeb, které radnice poskytuje. Stejně uvažují i domácnosti.

1. Radnice Ztrátu v příjmech z daní musí pokrýt radnice úsporami. Nejvíc se asi dotknou městské hromadné dopravy. Magistrát hledá i výhodnějšího dodavatele elektřiny a zaměstnancům přestane zvyšovat platy a dávat odměny.
Příští rok bude město šetřit na údržbě svých objektů, ve kterých jsou pobočky magistrátu a také škol. „Hledáme nový systém pro sběr komunálního odpadu,“ uvedl Vodička.
Místo paušální platby za popelnice může přijít platba za odvoz. Město chce ušetřit za likvidaci odpadů a podpořit jejich třídění.

2. Majetek Radnice připravuje prodej nemovitého i movitého majetku města. Bude se týkat pozemků, bytů a bytových domů. „Máme soupis majetku, který chceme nabídnout,“ naznačil primátor Juraj Thoma.
Výše úvěru dosáhne čtvrt miliardy korun. Město ho musí splatit do příštího září. Pokračují výběrová řízení na pronájmy nebytových prostor v městských domech, zvyšování nájemného se ale nedaří. Na výlohách se objevují nápisy – prostory k pronájmu.

3. Firmy Podle odboráře Jana Švece se chystá uzavření slévárny oceli na Okružní ulici, která před třiceti lety zaměstnávala jeden a půl tisíce lidí. V pozvolném propouštění pokračuje Motor Jikov nebo Groz-Beckert, bývalá Igla.
Vzpamatovává se firma Bosch, která ještě nedávno nechávala zaměstnance v pátek doma. Před uzavřením je firma Koop Elektrotechnika v Kaplici. Propouštění pokračuje v mlékárně MADETA. Lepší situace je ve firmách věnujících se stavebnictví. Díky velkým zakázkám, které jsou podporované penězi z Evropské unie, přežívá společnost Hochtief. Na příští rok má na Budějovicku nasmlouvané práce za 1,8 miliardy korun. Stavební firmy začaly šetřit na technických a hospodářských pracovnících, stále potřebují dělníky a řemeslníky. Očekávají propad i u výstavby bytů.

4. Investice Miliardu na investice chce město vložit například do rekonstrukce Lannovy třídy, výstavby parku pro volný čas ve Stromovce, komunikace za nádražím, do bývalého vojenského areálu ve Čtyřech Dvorech či úprav sídliště Máj a opravy lávky u vodárny.
Tato částka je nejvyšší v historii města. Rekordní sumu obhajuje náměstek primátora František Jelen evropskými i státními dotacemi, které projekty přivedou do města. Politici předpokládají, že tyto investice oživí stavebnictví, a tím podpoří zaměstnanost. Naopak opoziční zastupitelé namítají, že projekty jako Lannovka nebo park ve Stromovce jsou v tuto chvíli zbytečné.
Podle primátora Juraje Thomy je možné, že některé plánované investice příští rok seškrtají.

5. Služby Obyvatelé města pocítí nejvíc úspor ve službách, které pro ně zajišťují radnice a Jihočeský kraj. Omezí se frekvence městské dopravy, radnice zruší noční linky. Cestující budou čekat na autobus déle a budou se ve vozech víc mačkat.
Hůře na tom budou lidé dojíždějící do města vlaky nebo autobusy. České dráhy už některé spoje zrušily. Hromadnou dopravu dotuje Jihočeský kraj, který přestane podporovat málo obsazené linky. Úsporná opatření postihnou i čištění ulic a úklidu sněhu z chodníků. Některé cesty, jejichž majitelem je město, zůstanou neuklizené až dva dny. Službu zajistí firma A.S.A. Město musí nově uklízet 298 kilometrů chodníků namísto původních 33 kilometrů. To ho bude stát deset milionů za zimu. Šetřit se bude také na údržbě zeleně.

6. Nezaměstnanost V letošním září dosáhla nezaměstnanost na Českobudějovicku 5,4 procent.
Samotné krajské město má míru nezaměstnanosti 5,2 procenta, nejvíc v historii. Podle analytiků je to dopad zpoždění krize na menší firmy, jež se na trhu neudržely, a na snižování počtu zaměstnanců ve velkých firmách. Vzniká větší konkurenční prostředí.
Největší nezaměstnanost má v bývalém okrese obec Kamenná u Trhových Svinů. Ze 126 obyvatel v produktivním věku jich zde devětadvacet nepracuje. Nezaměstnanost je tu třiadvacet procent.
„Jsme tu závislí na zemědělství, teď krachuje poslední statek. Dojíždění za prací do Českých Budějovic je složité, polovina z nezaměstnaných je v invalidním důchodu,“ vysvětlil starosta Kamenné Marian Kutlák.
Naopak nejlépe je na tom na Českobudějovicku obec Bošilec. Ze 109 takzvaně ekonomicky aktivních obyvatel jsou doma jen dva.
„Všichni lidé tu musejí za prací dojíždět, ale asi jsou tak čilí, že zaměstnání mají,“ podotkl starosta Stanislav Vondrášek.

7. Kultura Radnice chce v příštím roce omezit granty na sport, kulturu a volný čas. „Přednost bude mít jen podpora projektů zaměřených na mládež a děti,“ vysvětlil Vodička. Šetřit bude muset více i Jihočeské divadlo, jež letos spotřebovalo 74,5 milionu korun z městské kasy. „Na neustálé úspory jsem si za šest let ředitelování zvykl,“ řekl šéf divadla Jiří Šesták. Divadlo omezuje počet premiér a hledá méně nákladný repertoár. Řešením je i koprodukce s jinými divadly, například s plzeňským. Příští rok bude jihočeská scéna spolupracovat s passovským divadlem. Společnou inscenaci v mezinárodním provedení podpoří grant. Scéna zvyšuje i počet hostujících divadelníků. To je levnější než platit vlastní herce, kteří právě nemají roli.

Tři názory pracujících na krizi:

Marcela Svobodová, restauratérka Kvůli krizi navštěvuje její budějovickou restauraci o třetinu méně lidí než před rokem. „Lidé šetří na tom, bez čeho se mohou obejít. Hosté k nám sice chodí i dál, ale večer si méně objednávají jídla. Štamgasti začali pít levnější tvrdý alkohol. Borovičku, rum nebo zelenou. Už nechtějí drahou whisky,“ tvrdí. Myslí si, že by podniky před krachem zachránilo snížení DPH. Také má obavy, aby se nezrušily stravenky.

Cyril Dušek, manažer Cyril Dušek pracuje jako manažer nadnárodní společnosti. Současný stav krizí nenazývá. Tvrdí, že lidé stále více žijí konzumním životem. Podle jeho názoru se jedná o ozdravnou kůru současné společnosti. „Lidé si přestanou půjčovat, začnou šetřit, a budou si vážit svých zaměstnavatelů. Kritické je současné vedení naší země, vláda,“ popisuje. O krizi tvrdí, že začne teprve v okamžiku, kdy nebude co jíst a nebude možné získat práci. Kladně hodnotí pokles hodnoty nemovitostí, která se v několika minulých letech vyšplhala do nesmyslných výšin.

Jan Polach, cirkusový umělec „Sehnat práci jde poslední dobou velice těžko. Vážím si toho, že pracuji u cirkusu. Šetřím mnohem víc než dříve,“ líčí Jan Polach, který pracuje jako cirkusový umělec. Popisuje, že i v cirkuse se potýkají s přicházející krizí. Chodí prý méně návštěvníků, žrádlo pro zvířata podražilo. „Nejvíc mě štvou poplatky v bankách. Posílám tam výplatu, oni hospodaří s mými penězi a ještě platím nehorázné poplatky. Snad krize poučí i bankéře,“ dodává.