Krokodýlí zoo roste o mláďata pěti druhů

Protivínská zoo se vymyká českému standardu. Láká výhradně na exotické plazy.

Aligátoři, krokodýli, kajmani, gaviáli anebo jedovatí hadi. Nejen to nabízí svým návštěvníkům Krokodýlí zoo v Protivíně. Milovníci exotických plazů nemusejí smutnit ani přes zimu, zoologická zahrada je otevřená i teď. Zájemci neobvyklou podívanou najdou každý víkend či ve svátek mezi protivínským Masarykovým náměstím a místním pivovarem.

„Velkou pozornost věnujeme kriticky ohroženým druhům. Návštěvníci zde uvidí jejich chovné skupiny, mláďata a při troše štěstí i vajíčka v inkubátoru. Doplňkovou kolekcí jsou jedovatí hadi, například kobra indická, nebo raritní etiopská zmije malooká, kterou naše zoo vystavuje jako jediná v Evropě,“ láká na návštěvu ředitel Miroslav Procházka (na snímku).

Protivínská zoo funguje už od června roku 2008. „Součástí prohlídky je i expozice zoologického muzea, kde si mohou návštěvníci prohlédnout lebky a kostry krokodýlů, ale i dalších plazů, obojživelníků, ryb a ptáků. Jako rarita je zde vystavena kostra největší žáby na světě, skokana obrovského z rovníkové Afriky,“ vyjmenovává ředitel další lákadla.

Jednou z výhod Krokodýlí zoo je také poloha. Pokud zájemci cestují z Českých Budějovic, stačí z hlavní silnice odbočit směrem do centra Protivína. Autem je to tedy zhruba třicet minut jízdy. Hodně návštěvníků sem míří i z opačného směru, z Písku a okolí. Celkově si sem najde za rok cestu zhruba čtyřicet tisíc návštěvníků. „S dětmi jsme se tam byli podívat. A malému se krokodýli líbili moc. Skoro jsem ho nemohl dostat zase zpátky do auta. Určitě se do Protivína vydáme zase,“ vzpomíná na návštěvu Pavel Bouchal.

A co ti, kteří se už byli nejen na krokodýly podívat? „Novinkou letošní sezony je kolekce mláďat krokodýlů pěti druhů a už zmiňovaná zmije malooká. Kolekci velkých krokodýlů doplnili krokodýli bahenní z Indie,“ říká Procházka. Téměř každá zoologická zahrada se má vždycky čím pochlubit, pokaždé zde návštěvníci najdou jeden zvířecí druh, který vyčnívá nad ostatními.

„Nejvzácnějšími zvířaty v zoo jsou krokodýli kubánští, filipínští a oba druhy gaviálů, tedy sundský a indický. Poslední jmenovaní jsou momentálně ještě v karanténě, chceme je zpřístupnit někdy v dalších měsících. Chceme naši zahradu letos i rozšířit a doplnit další druhy plazů. Nyní je v jednání albinotický aligátor z Floridy a poslední druh krokodýla, který naší zoo schází, krokodýl orinocký,“ vypočítává šéf zoologické zahrady.

KROKODÝLÍ ZOO PROTIVÍN

• Návštěvní sezona zima 2011–2012 trvá do 31. března.
• Otevřeno je v pátek od 13.00 do 17.00, v sobotu a neděli od 10.00 do 17.00.
• Vstupné pro dospělé činí 120 korun, děti do 15 let platí 60 korun, studenti a důchodci 100 korun.