Kterak kapr připluje na boleslavský štědrovečerní stůl

Tradiční vánoční ryba proti loňsku podraží. O trochu.

V obýváku voní stromek a cukroví, v kuchyni bramborový salát. Děti ve svátečním vyhlížejí z oken. Kromě Ježíška k ideálnímu Štědrému večeru podle televizních reklam chybí jediné. Voňavý kapr.

Šupináč z Ráje

Než obalená a osmažená ryba spočine v Boleslavi na svátečním talíři, urazí dlouhou cestu. Na podzim kapra vytáhnou z rybníků v Českém ráji, ale také ze Žehuňského či Rožďalovického nebo třeba z Jabkenické obory. Z větší dálky se před Vánoci z devětadevadesáti procent do Boleslavi nedostane. Pokud chce člověk na stůl maso z třeboňského Světa, musí si pro něj většinou dojet nebo si jej pořídit už naporcované třeba v hypermarketu.
Rozdíl v chuti údajně stejně poznají jen odborníci a cestu mají šupináči podobnou. Od podzimu plavou v sádkách, kde do Vánoc zpracují zásoby, jimiž se obalili na zimu. Díky tomu jsou pak chutnější. Lahodnosti masa prospěje i to, že se v nádrži, kam stále přitéká čerstvá voda, pročistí. Před Štědrým dnem jsou nachystaní na natěšené konzumenty. Někteří si pro ně přijedou rovnou do sádek.
„Zájem lidé mají jednak díky ceně, která je nižší než u stánku ve městě, a za druhé protože je jasné, odkud ryba pochází,“ říká Ladislav Vacek, ředitel Rybářství Chlumec nad Cidlinou, z jehož sádek kapry odebírají také boleslavští prodejci.
Nejblíž mají Březinu, Střehom a Charvatce, kam si původně chodili jen lidé z nejbližšího okolí či se tam vraceli rodáci. Nyní se údajně například v Březině stojí až dvouhodinové fronty. Otevřeno mají od 17. do 23. prosince. Ve všední dny od deseti ráno do čtyř odpoledne, v sobotu do dvanácti hodin a před Štědrým dnem do dvou.
Lidé si tam ke kaprovi často koupí i další rybu na sváteční dny, třeba pstruha, štiku nebo candáta.
„Hodně lidí si bere místo kapra amura. Hlavně ti, kteří nechtějí dělat rybí polévku, protože amur dospívá až později,“ vysvětluje střehomský sádecký Roman Pacholátko.
Kilo šupináče první třídy prodávají za devětašedesát korun, výběrového pak za pětasedmdesát.

Prodej? Spousta těžkostí

Ve městě vyjde šupináč dráž, zase však zákazník neutratí za cestu a rybu si odnese bez delšího čekání. Míst, kde si ji koupí, bude dost. Prodejce u kádí začnou lidé litovat pár dní před Vánoci. 19. prosince otevře stánky Lukáš Borozidis. Tomu známí říkají rybí inženýr. Staví totiž okrasná jezírka s rybami, pro něž dodává vše potřebné. Před Vánoci pak prodává kapry po celém Česku.
„Jde o obchod, na který je čas šest dní v roce. Nic nejde odložit na zítra,“ podotýká Lukáš Borozidis.
Problémy dělají zloději, kvůli kterým kádě, kam se vejde až sto kaprů, v noci hlídají. Někdy zlobí zákazníci, třeba když si rybu nechají vykuchat, ale protože ji doma dají na váhu, která jim ukáže méně o vyhozené části, vrací se s křikem, že je ošidili.
Nejvíc však prodejce trápí chlad. „Když si jde člověk večer lehnout, ruce pomalu ožívají. Týden potom jsou ještě citlivé,“ vzpomíná David Borozidis, který asi pět sezon lovil kapry z kádě či kasíroval.
Prodejce občas pobaví paní, která zavírá oči, aby neviděla vraždu, či leknutím upustí tašku, když sebou zabité zvíře ještě mrskne. Jednou si chtěl zase opilec rybu pohladit. Na kádi usnul a přimrzl. Při jeho odřezávání asistovala i policie.

Tuhá zima a povodně

Letos Borozidis kapry zdraží. Místo loňských sedmaosmdesáti korun za kilo velkého úlovku počítá s devětaosmdesáti korunami. Kilo malé ryby vyjde o desetikorunu levněji. Ceny však nejsou konečné. „Rovnám je podle konkurence,“ vysvětluje Borozidis. A i ta pocítila, že nešlo o ideální rok.
„Byl horší než dva minulé kvůli počasí. Dlouho se držel sníh s ledem, jaro, odkdy kapr roste, přicházelo pozvolna,“ říká Ladislav Vacek. Ryby jsou tak průměrně o dvacet deka lehčí. Navíc škodily povodně. Zda ryby při prodeji nejsou týrané, hlídají veterinární kontroly. Sledují, v jaké plavou kádi, zda přitéká i kolik jí je. „Zákazník by se měl hlavně podívat, jak ryba vypadá,“ doporučuje ředitel Krajské veterinární správy pro Středočeský kraj Zdeněk Císař. Měla by být čilá, lesklá a hladká. Problémy značí poškozené šupiny, plísně nebo zranění. U chlazené se vyplatí zjistit, zda otisk prstu na těle zmizí a oči jsou lesklé.
Odborníci odhadují, že v Boleslavi prodají osm až deset tisíc kaprů. Snad žádný z nich neskončí ze soucitu v Jizeře. Nemá tam totiž šanci.

Jizera není živá voda

„Snad to chápe čím dál víc lidí,“ věří Vacek. Mrtvola komplikuje život v řece, zatímco na talíři udělá kapr radost. V Česku tam lehává po boku bramborového salátu od poloviny 20. století. Nenahradí jej jednou úplně řízky nebo třeba tolstolobik? „Jsem přesvědčený, že na štědrovečerním stole zůstane,“ míní Lukáš Borozidis.

SEDM MÍST S KÁDÍ KAPRŮ

1. V Boleslavi se začnou ryby prodávat 19. prosince před obchodním centrem Olympia.

2. Káď se ten samý den objeví také naproti Bondy Centru na třídě Václava Klementa.

3. Ryby zákazníci najdou i před hobbymarketem OBI v ulici Na Radouči.

4. Prodejní místo bude rovněž u Penny Marketu v Jičínské ulici a u další této prodejny v Havlíčkově ulici.

5. Posledním místem, kde budou letos prodávat šupináče, bude naproti Kauflandu u Sportovní haly TJ Auto Škoda.

6. Již nyní nabízí prodejce kapry v prodejně Údržba zahrad v ulici Františka Opolského v Kosmonosích.

7. Těsně před Vánoci je budou prodávat také u Penny Marketu a prodejny JYSK v Jiráskově ulici.

KAPR A LÁ LUKÁŠ BOROZIDIS

Smažený kapr s překvapením: Kapra očistíme, rozpůlíme, vykostíme, nařežeme z něj širší porce. Každou osolíme, zakapeme citronem, na vnitřní stranu položíme plátek šunky a řez z okurky. Potom porce svineme jako roládu a sepneme jehlou. Obalujeme v mouce, vejci, strouhance a pomalu smažíme dozlatova. Zdobíme petrželkou a plátkem másla. Jako příloha se hodí bramborová kaše či zelný salát.

Kapr na pivě: Opláchnuté, osušené porce kapra osolíme, opepříme, rozložíme na talíř, trochu pokapeme pivem a dáme asi na hodinu do chladničky. Pak v kastrolu na rozehřátém oleji osmahneme oloupané, na kroužky nakrájené čtyři malé cibulky, vložíme kapra, zalijeme pivem, pokapeme citrónovou šťávou, posypeme kmínem a mletou sladkou paprikou. Dusíme pod pokličkou do měkka asi 25 minut. Při dušení podléváme trochou horké vody.

Mnoho dalších receptů nejen na kapra najdete na www.ryby-jezirka.cz