Které další symboly socialismu zmizely z ulic Přerova?

Pamětníci vzpomínají na ikony, které měly být poselstvím lepších zítřků.

Spolkový dům Komuna byl pro přerovské komunisty něco, jako pro věřící kostel. Budovu si sami postavili, scházeli se tady a stala se hlavním dějištěm stranického života, proletářské tělovýchovy i kultury.

Na začátku šedesátých let se komunisté rozhodli, že by Komuna měla mít svůj symbol. Shodli se, že by ji mohl střežit sám Klement Gottwald. V roce 1961 instalovali mezi druhou a třetí okenní osou jeho bustu, která vznikla v ateliéru přerovského sochaře Josefa Bajáka.

Gottwaldova slova

Na mramorové desce s bustou byla vytesaná slova, která Gottwald pronesl 7. června 1931 v Komuně na schůzi zemědělců: „V ten den, kdy se dělníci a rolníci spojí v jednotnou frontu, uhodí poslední hodina pánů.“ Pod bustou byla plastická pěticípá hvězda se znakem SSSR. „Deska byla odhalena ke čtyřicátému výročí založení KSČ. Z Komuny zmizela 7. června 1990. Skončila v depozitu muzea,“ uvedla Miroslava Švástová z magistrátu.

Fučíkova hlava

Další busta byla od roku 1953 v Palackého ulici mezi dvěma základními školami. Na podstavci tu stál sochařský portrét komunistického novináře Julia Fučíka, který hlásal, že jedině Sovětský svaz nás může zachránit.

Dobové anály uvádějí: „Socha sem byla umístěna proto, aby naše mládež denně viděla svůj vzor.” Odstraněna byla na začátku roku 1990. Kam ale Fučíkova hlava zmizela? „Zatím se nám to nepodařilo zjistit. Dali jsme se proto do pátrání,“ podotkl přerovský komunistický poslanec Ladislav Mlčák.

Hvězda na věži

Za další socialistický symbol v Přerově lze považovat i pěticípou rudou hvězdu, která svítila na věži přerovského zámku. „Třímetrovou hvězdu s řadou funkčních červených zářivek odstranili z věže zámku krátce po 17. listopadu, konkrétně 8. prosince 1989,“ vzpomněl archivář Jiří Lapáček.

Nejasný osud ovšem mělo sousoší, které stálo před kostelem v ulici Čapky Drahlovského zřejmě od roku 1962. Na něm se skvěl nápis XII. KSČ. „Ta socha tam byla asi jen dva roky, proto upadla v zapomnění. Kam zmizela, to už asi dnes nikdo nezjistí,“ řekl pamětník Jiří Rosmus.