Berlín obdivuje provokativní polaroidy Helmuta Newtona

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: helmut newton estate

Helmuta Newtona většina fanoušků fotografie uznává jako ikonu módních snímků. Ovšem ani cesta takového velikána nebyla jednoduchá, spíše naopak. Neustále odcházel a oklikou se vracel do redakcí módních časopisů. Ve chvíli, kdy získal v Evropě svůj osobitý styl plný erotiky, dostal nabídku pracovat pro americký Vogue, v němž se opět musel přizpůsobit tamní konzervativnosti. Berlínské muzeum fotografie (Museum für Fotografie) připravilo rozsáhlou výstavu Newtonových polaroidových zvětšenin.

Fotograf polaroidem testoval scénu, světlo, kompozici a celkový dojem, než začal fotit naostro. Vytvořil mimořádnou kolekci provokativních fotografií. Na snímcích se objevuje i česká modelka Eva Herzigová nebo herečka Monica Bellucci. Newton dává divákům nahlédnout pod pokličku reklamních kampaní módních značek jako Yves Saint Laurent, Thierry Mugler a rovněž představuje svou tvorbu pro různá vydání Vogue a deníky.

Pro Newtona byla práce v ateliéru doslova utrpením, o to zajímavěji pracuje s přirozeným prostředím nebo interiérem. Dokáže vytvořit podmanivou atmosféru s modelkou na skládce nebo u luxusního bazénu. Často pracuje s více modelkami a modely, aby dokázal zinscenovat určitou situaci. Vytváří složité kompozice, scéna se mnohdy odehrává v pozadí, nikoli v popředí. Typický je průhled skrz rozkročené nohy na podpatcích, kdy se v průhledu odehrává další scéna.

Věčným tématem tvorby provokativního
fotografa byly krásné ženyVěčným tématem tvorby provokativního fotografa byly krásné ženy | helmut newton estate

Věčným tématem Newtových fotografií byla erotika: ženy s vysokými podpatky, upnuté kožené oděvy či lesbické scény. Některé snímky balancují na hranici vulgárnosti, ale fotograf je zakomponoval do svých souborů velmi nenápadným způsobem jako doplňující fotografie, čímž zamaskoval jejich výraznost. Dokázal modelky přinutit k neuvěřitelným výrazům a nainstalovat je do podivných poloh, které však ve výsledku vypadaly dokonale.

Zpracování expozice je velmi čisté, všechny fotografie mají stejný formát. Snímky jsou seřazeny tematicky nikoli chronologicky. Divák může pozorovat opakování a rozvíjení podobných témat v čase. Výstava Polaroids tak plně konkuruje současně probíhající výstavě módních fotografií Newtona v americkém Hustonu.

Helmut Newton: Polaroids

Museum für Fotografie, Berlin–Charlottenburg
Výstava trvá do 20. listopadu
Hodnocení: 90 %