Berlín optikou U2 neztrácí kouzlo ani po dvaceti letech

Kultovní brýle. Frontman U2 Bono Vox během propagace desky Achtung Baby nosil dnes již legendární sluneční brýle

Kultovní brýle. Frontman U2 Bono Vox během propagace desky Achtung Baby nosil dnes již legendární sluneční brýle Zdroj: profimedia.cz

Pro rockovou hudbu byl rok 1991 v mnohém přelomový. Bezejmenné „černé“ album Metalliky načrtlo skladatelské i produkční standardy pro jeho tvrdší odnože nadlouho dopředu, legendární debut Ten Pearl Jam a LP Nevermind Nirvany stvrdily nástup alternativy a za žánrovou pompou osmdesátých let udělaly tlustou čáru. Obě alba letos vyšla v luxusních reedicích upomínajících dvacet let od původního vydání. Stejný osud nyní potkal i výjimečné tvůrčí vzepjetí irských U2 na desce z téhož roku Achtung Baby.

Do devadesátých let vstupovali U2 nejistým krokem. Hudbu k dokumentu o rozplétání kořenů rockové hudby Rattle and Hum fanoušci skupovali po milionech, kritici ji však shodili ze stolu. S Achtung Baby dohady o kapele jediného nápadu, která totéž album vydává každé dva roky už po tři desetiletí, načas vyšuměly. Je to i zásluhou producenta Briana Ena, který během nahrávání skladby ostříhával vše pro kapelu typické.

Zde nejlépe dokázala čtveřice zapomenout sebe sama a usměrnit tvůrčí přetlak na jiných albech často jen tušený. Zde rovněž působí experimentální polohy nejdůvěryhodněji: U2 se později v probádávání pustili ještě dále, ale výsledek již nikdy neoplýval toutéž průzračnou samozřejmostí. Beze strachu, že ji fanoušci nepochopí, se čtveřice pustila do dobrodružství se zkresleným zvukem a padlo i tabu dosavadní černobílé stylizace designu.

Tato rozšířená reedice tedy smysl má, i když fanoušci raritní skladby již dávno vlastní. Je zároveň připomínkou zlomu, kdy pod tlakem nahrávacích společností padla praxe, že skupina do studia nastoupila s deseti perfektně nacvičenými písničkami, které během dvou týdnů složila na pás. Tady se rodila dnešní několikaměsíční trápení i s desítkami pracovních snímků, z nichž až na místě vznikají položky alba, protože interpreti pozbyli možnosti písně ozkoušet nejprve na koncertech. A nelze se ubránit ani jedovaté slině, že pokud by se podobně řešená vydání – v rozkládacích papírových obalech, s disky s raritami a bonusy – stala standardem již před lety, nemuseli by dnes takzvaní velcí vydavatelé volat z příkopu o (možná poslední) pomoc.

U2: Achtung Baby (Deluxe Edition)

Vydavatel: Universal Music, 2011
Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce