Bon Jovi zestárli v bezduchého dědka

Skupina Bon Jovi

Skupina Bon Jovi Zdroj: Profimedia.cz

Nová deska rockerů Bon Jovi je na světě. Příliš důvodů k radosti ale nahrávka What About Now posluchačům nedává.

V polovině osmdesátých let ještě američtí Bon Jovi představovali to osvícenější z tehdejší pop-metalové nadílky. Díky slovenskému licenčnímu vydání zanechala třetí deska Slippery When Wet (1986) otisk i ve východním bloku: produkce Teamu a dalších zdejších interpretů zněla aktuálně i díky tomuto setkání. Bon Jovi americký fenomén stadionového rocku posunuli do aktuálnější podoby. Jednak příklonem k tehdy populární tvrdé hudbě, navíc náramně zapadali do volání po otrhaných rockerech s natupírovanými účesy. Ne nadarmo (poněkud městská) legenda praví, že k dosažení plnoletosti dostal principál souboru od svého otce první… trvalou!

Pokud se v souvislosti s albem Keep the Faith (1992) dalo hovořit o uměleckém dospění, u těch pozdějších již obtížněji. Uplynulá dvě desetiletí „stárla skupina s posluchači“ a nebyl to vždy příjemný pohled. Ostré hrany skladeb se obrousily a čím dál hlouběji se nořila do nenápaditosti středního proudu. V nijak nevýrazném pop-rocku sloky působily jako výplň, jen aby se refrény neopakovaly od počátku do konce písní. Za některé doprovody by kytarista a kdysi nedotknutelná žánrová ikona Richie Sambora zřejmě na potlachu dostal bendžem po hlavě, o jeho sólech na novince What About Now raději nemluvě.

Bon Jovi zefektivnili výrobní proces

Ale hudba je jen odrazem textů. Jsou ryze současné a výsostně americké. V tom smyslu, do jaké míry operují s hesly, frázemi a výkřiky, nic neříkajícím slovníkem PR, masových médií a především časopisů životního stylu. Jsou to nic neříkající, na nic neodkazující, zato hezky znějící obraty bez konkrétnějších obrysů. Doba je taková, bez briefingu a hodinové debaty o „zefektivnění výrobního procesu“ nemožno uvařit knedlíky. Ani posluchači, natož skupina už nejsou dvacetiletí bouřliváci, ale dospělí s hypotékami a starostmi.

Stejně jako snaha vypadat dobře před druhými vytěsnila potřebu cítit se dobře, nahradily slova písní fráze. Umění založené na prožitku pak vystřídaly amarouny, které mohou být čímkoli, vším, ale nejsou ničím. Bouřlivé mládí nahradila únava, stereotypy a honba za „jistotami“. Ano, i tak lze zestárnout.

Bon Jovi: What About Now, Vydavatel: Island, 2013 Hodnocení: 30 %