Bondovky, a nejen ty, jsou čím dál tím násilnější, zjistila studie

Agent 007 (Roger Moore) v pěstní akci ve filmu Špion, který mne miloval

Agent 007 (Roger Moore) v pěstní akci ve filmu Špion, který mne miloval Zdroj: Profimedia.cz

James Bond měl vždy povolení zabíjet, ale nový novozélandský výzkum zjistil, že po tomto privilegiu sahá fiktivní agent 007 čím dál tím častěji. Filmové bondovky jsou v průběhu let čím dál tím násilnější, uvedl Robert Hancox, autor studie zveřejněné v odborném časopise Archives of Pediatrics & Adolescent Medicine.

Panují obavy, že děti sledující bondovky či další oblíbené filmy, jsou vystaveny čím dál tím větší porci násilí, dodal Hancox, který působí na univerzitě v novozélandském Dunedinu.

Proto Hancox s kolegy analyzoval přes dvě desítky filmů bondovské série, které byly natočeny za posledních 50 let. Vědci si pustili jeden po druhém a počítali, kolik je v nich násilných akcí, například když se někdo někoho snaží střelit či praštit. Zjistili, že od první bondovky Dr. No z roku 1962 do posledního zkoumaného filmu, jímž byl Quantum of Solace z roku 2008, se počet násilností více než zdvojnásobil ze 109 na 250. Zatím poslední bondovku Skyfall, která měla premiéru letos, vědci do průzkumu zahrnout nestihli.

Nárůst se přitom netýká takových triviálností, jako když se jedna postava snaží jiné dát facku, dodal Hancox. „Změna nastala v zobrazení vážného násilí,“ upřesnil s tím, že jde o rány pěstí, kopání či používání zbraně. „Hlavně jde ale o to, že to není jen Bond,“ dodal Hancox. „Jde o to, že tohle se děje ve filmech a sdělovacích prostředcích všeobecně, že