České lvy ovládl film Ve stínu

Český lev

Český lev Zdroj: ctk

Poctivé řemeslo i nedostatečná konkurence vynesly dobové kriminálce Ve stínu hned devět Českých lvů. Tím snímek Davida Ondříčka jednak ovládl sobotní slavnostní předávání výročních cen České filmové a televizní akademie (ČFTA), zároveň se stal druhým nejúspěšnějším filmem v historii udílení těchto cen. Více Lvů, rovných deset, získalo pouze drama Vladimíra Michálka Je třeba zabít Sekala.

Snímek o kriminálním pozadí měnové reformy v padesátých letech přitom nebyl jediným favoritem sobotního večera. S jedenácti nominacemi byl až druhý, o jednu nominaci více měla loňská novinka Bohdana Slámy Čtyři slunce. Ta se ale nakonec musela smířit s pouhou jedinou soškou, kterou si za výkon ve vedlejší roli odnesla herečka Klára Melíšková.

Po jedné ceně si pak odnesly i další snímky nominované ve více kategoriích. Ondřej Vetchý oceněný za vedlejší mužský herecký výkon zachránil čest fotbalové komedii Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka. Herečka Gabriela Míčová s cenou pro nejlepší herečku v hlavní roli totéž učinila pro filmovou adaptaci divadelní inscenace Odpad město smrt (režie Jan Hřebejk).

Ostatní z hlavních cen si ale již odnesl právě snímek Ve stínu. Nejlepší český film roku 2012, který neúspěšně bojoval i o Oscara, byl oceněn za režii, scénář, kameru, hudbu, střih, zvuk a výtvarné řešení. Rekordního pátého Českého lva si pak díky Ve stínu vybojoval Ivan Trojan v kategorii nejlepší mužský herecký výkon v hlavní roli.

Českého lva za mimořádný přínos filmu pak v úvodu sobotního večera získal devadesátiletý architekt a výtvarník Karel Černý. Dlouholetý spolupracovník Miloše Formana, za jímž režírovaného Amadea získal v roce 1984 Oscara, na slavnostní vyhlašování cen do pražské Lucerny nepřišel.

Letošní ročník Českých lvů byl dvacátý. Dle statistik ČFTA bylo za těchto dvacet let natočeno 543 českých filmů a uděleno 316 Českých lvů. Za mimořádný umělecký přínos bylo oceněno 19 osobností, první byl autor Markety Lazarové František Vláčil.