Coldplay se ocitli na hranici nudy

Stagnace. Zpěvák Coldplay Chris Martin se sice snaží dělat show, na milovníky dobré hudby
však při přípravě novinky příliš nemyslel

Stagnace. Zpěvák Coldplay Chris Martin se sice snaží dělat show, na milovníky dobré hudby však při přípravě novinky příliš nemyslel Zdroj: profimedia.cz

Jedna předpověď, skoro sázka na jistotu: nová deska Mylo Xyloto britských zázraků Coldplay se bude bezpochyby výtečně prodávat, singly se protočí na tisícovkách rádií po celém světě a spousta kritiků bude mudrovat o novém účesu a tričku Chrise Martina. Nic to však nezmění na tom, že kapela vše podstatné, inovativní a novátorské řekla nejpozději na druhém albu A Rush of Blood to the Head (2002).

Od té doby sází tu více, tu méně úspěšně na stále stejný model melodického indie pop rocku s emotivním Martinovým vokálem. Stačí si poslechnout například skladbu Talk z alba X&Y a máme rámcovou představu vlastně o všech písničkách, které Coldplay natočili po roce 2004. Včetně Mylo Xyloto. Opět je zde přehršle silných a zapamatovatelných melodií, občas přecházejících v nekomplikované stadionové halekání (přímo se nabízí analogie s Kabátem). Aranže, dramaturgie a zvuk jsou za poslední tři desky skoro neměnné, čemuž se nelze divit, když Coldplay do křesla producenta opět posadili Briana Ena. A jako nepříjemná třešnička na dortu hostování popové princezny Rihanny a její „lalala“.

Nahrávka skoro bez výjimky postrádá jakýkoli náznak napětí, znepokojení, energie, něco, z čeho by trochumrazilo v zádech. Je příliš hodná a milá, ale takovým tím mdlým, bezbarvým způsobem, ze kterého se chce zívat a spát.

Album Mylo Xyloto potvrzuje, co naznačila minimálně předchozí deska Viva la Vida or Death and All His Friends: Coldplay došli již před lety na konec své cesty a vyčerpali všechny možnosti změny vlastního výrazu. Výsledkem je dílo, které sice na první poslech výrazně neurazí, na druhé straně ani nijak nenadchne. A to je počátek klinické smrti – pohyb ustává, životní procesy se zpomalují na nulu, zastavuje se mozková aktivita. Tato hrozba nad Coldplay visí již od nahrávky X&Y. Kapele by však asi nikdo neměl vyčítat, že se vydala nejsnadnější a komerčně nejschůdnější cestou.

Coldplay: Mylo Xyloto

Vydavatel: EMI, 2011
Hodnocení: 50 %