Favoritem Oscarů je stále muzikál La La Land a Moonlight

Milostná romance. Režisér Damien Chazelle se vrátil ke klasickému hollywoodskému milostnému románu a muzikálu s velkolepými tanečními čísly zároveň. Získal za to rekordních čtrnáct nominací, což se v historii Oscarů podařilo pouze dvěma filmům.

Milostná romance. Režisér Damien Chazelle se vrátil ke klasickému hollywoodskému milostnému románu a muzikálu s velkolepými tanečními čísly zároveň. Získal za to rekordních čtrnáct nominací, což se v historii Oscarů podařilo pouze dvěma filmům. Zdroj: Repro E15

Již po 89. se budou v noci z neděle na pondělí udělovat prestižní filmové ceny Oscar. Rekordních čtrnáct nominací má muzikál La La Land.

Tipovat vítěze letošního ročníku udělování prestižních cen Americké filmové akademie Oscar bude zřejmě o něco snazší než jindy. Američtí kritikové se vrátili k fenoménu tamní scény – muzikálu – a zástupce tohoto žánru La La Land režiséra Damiena Chazelleho by tak měl podle prvních odhadů proměnit nemalou část ze svých čtrnácti nominací.

Důvodem není jen to, že stejně vysokého počtu nominací v minulosti dosáhly jen dva filmy – přesně dvacet let starý kasovní trhák Titanik, který získal jedenáct sošek, a dávný snímek z roku 1950 Vše o Evě, který se nakonec mohl pochlubit šesti soškami.

Roli bude hrát i vysoký náskok v počtu nominací nad dalšími konkurenty, kterých je jen v hlavní kategorii nejlepší film osm. K nim patří především černošské drama Moonlight od Barryho Jenkinse s osmi nominacemi. Samotný film je totiž v současné době podle odborného serveru Metacritics nejvíce oceňovaným filmem nejen z těch nominovaných na Oscara, ale ze všech filmů loňského roku.

Film tak nejspíše vyhovuje části liberální Ameriky v době, kdy se výrazně po nástupu nového prezidenta Donalda Trumpa proměňuje její politika.

Moonlight patří k větším favoritům než sci-fi snímek Příchozí, ačkoliv má film o dvě nominace méně. Šest nominací má také snímek na pokraji dramatu a dojáku Lion režiséra Gartha Davise.

Podle odborného časopisu Variety přitom k jistým tipům patří i kategorie nejlepší herečky ve vedlejší roli. Tu by měla získat Viola Davisová za roli ve filmu Denzela Washingtona Fences.

Pozornost diváků přímého přenosu, který bude tradičně přenášet v noci z neděle na pondělí i Česká televize, bude směřovat i k herecké legendě Meryl Streepové. Držitelka tří Oscarů byla totiž letos na tuto cenu nominována již podvacáté, což je rekordem v historii. Letos nominaci získala za roli netalentované, ale o to úpornější zpěvačky ve filmu Božská Florence. Velkou konkurencí jí ale budou Isabella Huppertová z francouzského filmu Elle a Emma Stoneová právě z La La Landu.

V kategorii nejlepší celovečerní animovaný film je pak největším favoritem studio Walt Disney. Legendární firma získala nominace hned za dva celovečerní filmy, zatímco tradiční konkurent Pixar žádnou.