Festival Jeden svět bezpečně blízko!

Součástí programu bude i snímek Bohové z Molenbeeku.

Součástí programu bude i snímek Bohové z Molenbeeku. Zdroj: Jeden svět

Kdo jsem, kam patřím, co mám společného s ostatními lidmi? Téma hledání vlastní identity ve složitém globalizovaném světě prozkoumá letošní ročník festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět. Ten se koná od 6 do 17. března v devíti pražských kinech a následně se přesouvá do 35 českých měst, kde bude probíhat až do konce dubna.

117 dokumentů ve 14 programových kategoriích z 51 zemí, z toho 20 v premiéře – taková je bilance letošního, už jednadvacátého, ročníku festivalu. Kromě již tradičních soutěžních kategorií mezinárodní soutěže, české soutěže a kategorie Máte právo vědět, ve které soutěží filmy zaměřené na lidskoprávní tematiku, se letos představí i několik novinek.

Hned dvě kategorie jsou věnovány právě ústřednímu tématu identity. „Hrdinové těchto filmů buď obtížně přicházejí na to, kam patří, nebo to naopak vědí, ale složitě nacházejí pochopení svého nejbližšího okolí i společnosti. Některé z těchto příběhů se odehrávají třeba na druhém konci planety, ale skrze filmové plátno zjišťujeme, že jsou nám právě docela blízko a že spoustu věcí máme všichni společných,” říká programový ředitel festivalu Ondřej Moravec. 

Jaké je dětství v Moleenbeku?

Na téma identity osobitým způsobem nahlíží také zahajovací film festivalu Bohové z Molenbeeku, který vypráví o dětství tří kamarádů, sousedů z bruselské čtvrti Molenbeek, která si získala mediální reputaci jako domov islámských radikálů. 

Přestože každý pochází z diametrálně odlišných světů, společně hledají odpovědi na otázky týkající se islámu, křesťanství a víry v toho správného boha. Jejich harmonické soužití přeruší teroristické útoky, které byly připravovány právě v Molenbeeku. Snímek osobně uvede režisérka Reetta Huhtanen na zahajovací projekci v kině Lucerna 6. 3. od 20:00.

Dospívání v Americe nebo příběh sňatkového podvodníka

V programu Jednoho světa se také ocitnou hned dva z letošních pěti snímků nominovaných na Oscara v kategorii nejlepší dokumentární film. Režisér RaMell Ross osobně uvede film „Hale county ráno i večer“, podmanivým způsobem zachycující atmosféru amerického Jihu. Druhým oscarovým kandidátem je snímek „Nerovná jízda“, který nás z Jihu přesouvá do tzv. Rezavého pásu v okolí Denveru, oblasti tvrdě zasažené ekonomickými problémy. Režisér Bing Liu v něm zachycuje nelehké dospívání tří mladých skejťáků.

Premiéru bude mít na Jednom světě také hned 7 českých dokumentů, mezi nimi například novinka Filipa Remundy Bratři Okamurové, která se pokouší pochopit motivace a rodinné pozadí všech tří slavných bratrů, nebo třeba snímek Začít znovu režisérky Evy Tomanové, který zachycuje vztah usvědčeného sňatkového podvodníka s jednou z jeho „obětí“.

Virtuální realita i hologram v DOXu

Novinkou je také kategorie krátkých filmů nazvaná „Krátce a výstižně“, která představí například filmy z produkce britského deníku Guardian a vylepšení se dočkala také kategorie Jeden svět interaktivně zaměřená na virtuální realitu – v Centru současného umění DOX, kde se letos budou tyto filmy promítat, bude k vidění i hologram.

Kompletní program festivalu najdete na webových stránkách www.jedensvet.cz, kde můžete také rovnou zakoupit či rezervovat lístky.