Filmová pokračování – horší a výdělečnější? Ne vždy

Film Tiché místo: Část II vidělo za první víkend přes 14 tisíc lidí.

Film Tiché místo: Část II vidělo za první víkend přes 14 tisíc lidí. Zdroj: CinemArt

Film Tiché místo: Část II vidělo za první víkend přes 14 tisíc lidí.
Druhý díl Kmotra s Al Pacinem v titulní roli získal šest Oscarů.
Temný rytíř Christophera Nolana byl komerčně i kriticky úspěšnější, než Batman začíná.
4
Fotogalerie

Horor Tiché místo: Část II nyní v českých i amerických kinech dokazuje, že pokračování se vyplácejí. V Česku na novinku Johna Krasinského přišlo za první víkend přes 14 tisíc lidí, dvojnásobek počtu diváků animáku Duše, který je v kinech o týden déle.

Druhý příběh ze Země pustošené vetřelci, kteří zabíjejí vše, co slyší, u nás vydělal za první víkend přes dva a půl milionu korun, celosvětově skoro 200 milionů dolarů. A to přesto, že divákům nabízí v podstatě totéž jako poprvé.

Kvalita versus tržby

Právě opakování toho, co už jednou fungovalo, stojí za tím, že druhé díly bývají často výdělečnější a zároveň hůře hodnocené. Ani tato zvyklost, které se drží mnoho producentů, se však neobejde bez výjimek. Nejznámějším příkladem kriticky ceněné dvojky je Kmotr II, který v roce 1975 získal šest Oscarů včetně toho za nejlepší film.

Snímek, jehož děj se odehrává před událostmi z jedničky (oceněné třemi Oscary) i po nich, ale na první mafiánské drama komerčně ani zdaleka nestačil, rozdíl v tržbách činil kolem 200 milionů dolarů. Na víc peněz si přišel i třetí díl z roku 1990, který se však nyní za součást „zlatého fondu kinematografie“ nepovažuje.

Komfort volného prostoru

Pokračování se kvalitativně nejlépe vyvedou, pokud mohou rozvinout charaktery a prostředí, jež jednička musela teprve představit. V tomto směru do historie vstoupil druhý filmový Star Trek: Khanův hněv, který má dnes kultovní status. Ani on ale nevydělal v kinech tolik jako jeho o tři roky starší předchůdce. Někdy režisér díky úspěchu jedničky dostane volnost, která pokračování promění v originální zážitek.

Díky tržbám filmu Batman přes 400 milionů dolarů mohl Tim Burton pojmout akci Batman se vrací jako temné groteskní psychodrama. Film dosáhl na 266 milionů, což studiu nestačilo a na další díl najalo někoho méně temného. Batman se pak potácel na hranici směšnosti, než si ho vzal do rukou Christopher Nolan. Jemu se pak podařil ojedinělý kousek, tedy aby jeho druhý díl Temný rytíř byl úspěšnější kriticky i finančně než Batman začíná.

Výdělky mimo kino

Komerčně se pokračování daří nejvíce, pokud navazují na úspěšný film, který dokázal od premiéry nabalit další fanoušky díky uvedení na VOD, DVD či v televizi a pomocí merchandisingu. To je případ především animáků jako Ledové království II či Úžasňákovi II. Z dlouhodobějších sérií s příběhem spějícím k vyvrcholení si z podobného důvodu v kinech nejlépe vedou závěrečné části, soudě podle tržeb Avengers, Pána prstenů či Harryho Pottera. Pokud tedy předchozí díly diváky neodradí jako u Star Wars, kde nejvíc zaplatili za lístky nikoliv na závěr Poslední z Jediů, ale na Síla se probouzí, tedy první epizodu třetí trilogie.