Hal: Optimismus uprostřed krutostí dospívání

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Vzdělávací komiks jako plnohodnotné dílo? Návod na život zasazený doprostřed neúprosně podané školní šikany? Pro neobyčejně zdařilou japonskou mangu Hal jsou takové protimluvy zcela přirozené.

Japonská společnost extrémně zaměřená na výkonnost vytváří obrovský tlak na školní děti. Na rozdíl od našich končin se ale nebojí podat účinnou pomocnou ruku. První kniha manga série Hal tak s jednou výjimkou nabízí několik realistických školních příběhů, jež bez zavírání očí ukazují kastování, (kyber)šikanu, ztrátu víry v budoucnost a problémy těch, kteří se odlišují. Přesto málokde jinde najdete tak optimistickou knihu.

Předkládaný „návod na život“ spočívá ve zdůraznění schopnosti překonávat překážky skrze přátelství a především vnitřní ukotvení v sobě samém. Na první pohled tedy nic, co by do dětí necpala spousta žánrového čtiva či filmů. Jenže pomocná autorská ruka zde nespočívá v pouhé programové deklamaci pouček a hesel. Místo toho je donutí prožít příběh skrze emoce.

Na rozdíl od západní tvorby se tu nezapomíná, že na prvním místě musí být vždy plnohodnotný příběh a živé postavy, k nimž si čtenář snadno nalezne cestu. Opět přichází na řadu mistrné asijské předávání velkých emocí, jež přitom nepůsobí pateticky. A i díky líbivé, ale efektní kresbě pak jedinou skutečnou konkurencí na českém trhu zůstává vynikající kanadsko-francouzská série Pupíky, která ovšem otevírá oči téměř čistou nelítostností jen částečně mírněnou humorem.

Pro děti je tak Hal povinnost. My starší si ho od nich ovšem můžeme půjčit bez obav. Tedy pokud ještě jsme schopni vnímat příběhy o optimismu, síle a hledání životní cesty.

Tim Hecker: Dropped Pianos

Překlad: Kristýna Zezulová
Vydavatel: Zoner Press, 2011
Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce