I po třiceti letech je dobré mít Straku v hrsti

Legenda ve vlastním stínu. Při poslechu Straky v hrsti se nelze ubránit dojmu, že jde o umělecký vrchol Pražského výběru

Legenda ve vlastním stínu. Při poslechu Straky v hrsti se nelze ubránit dojmu, že jde o umělecký vrchol Pražského výběru Zdroj: Supraphon

Pojítkem mezi Supraphonem oprašovanými milníky domácí rockové tvorby se mohou zdát fantaskní příběhy, které desky doprovází. Po Kuřeti v hodinkách a zkazce, kterak k poetickým textům přišlo, se na přetřes dostala „výběrová“ Straka v hrsti.

Městská legenda v jejím případě říká, že dávno před oficiálním vydáním ji posluchači znali z podomácku množených pásek. Zdání však klame: desek stojících za připomenutí tolik nevyšlo a vzhledem k síle normativních tlaků režimu snad ani album bez peripetií natočit a vydat nešlo.

Nebýt vlastním přičiněním po uši od politického bahna, dost možná by dnes Michal Kocáb pobíhal po pódiu v kostýmu veverky a s maskou dobrotivého Vítka Bárty. V době nahrání byla Straka v hrsti deskou mimořádnou tematicky i zpracováním námětů. Nadsázka, ironický škleb, masky i kostýmy, to vše připlulo zpoza hranic s ostatními inspiracemi nové vlny.

Na rozdíl od nově vznikajících souborů, které na ni naskočily, si Výběr cestu ke kratším úderným písničkám, jimiž se klikatil odkaz jednoduchosti punku, musel nalézt. A to od instrumentálně bohatého (art-)rocku, vůči němuž se punk a z počátku i nová vlna vymezovaly. Tento přerod však byl spíše vnější povahy: zkrátila se délka skladeb, proklestila kostra, zúžilo sepětí s textem a instrumentální bravura se přemístila pod povrch nebývale barvitých, v jádru přesto jednoduchých písní.

K mimořádnosti celku přispěla i nesourodost sestavy, v níž se sešlo několik výrazných tvůrčích osobností, jejichž rukopisy se navzájem – a velmi neotřele – doplňovaly. Dnešního guru zábavního průmyslu Ondřeje Soukupa v ní vystřídal Vilém Čok, jehož excentrický projev nejenže doplnil již tak pestrou paletu, ale do zvuku skupiny vnesl i určitý, pro dobu příznačný, neurotický prvek.

I pro tuto reedici platí, co bylo vyneseno v případu Kuřete: nabízí desku aktuální i dnes, nadčasovou tématy i silnými písněmi. Stejně tak, že její protagonisté z jejího stínu nevystoupili vlastně podnes.

Pražský výběr: Straka v hrsti

Vydavatel: Supraphon, 2012
Hodnocení: 80 %

Autor je spolupracovníkem redakce