Nickiho rodina bude mít britskou galapremiéru v sídle akademie BAFTA

Matěj Mináč, Nicholas Winton

Matěj Mináč, Nicholas Winton Zdroj: 7 Petr Topic

Dokumentární film s hranými pasážemi Nickyho rodina režiséra Mateje Mináče čeká 10. listopadu britská galapremiéra přímo v sídle filmové akademie BAFTA v Londýně. Slavnostního uvedení se zúčastní 102letý sir Nicholas Winton i některé z někdejších dětí, které sir Winton před druhou světovou válkou zachránil před nacisty. Právě o této události Mináčův film, který už posbíral řadu prestižních mezinárodních cen, vypráví. Dnes o tom informovala Lucie Olšovská z agentury 2media.

Při londýnském uvedení Nickyho rodiny bude mezi hosty mimo řady politiků, včetně ministrů britské vlády, i slavná moderátorka BBC Esther Rantzenová a světoznámý hudební skladatel Carl Davis, uvedla Olšovská. „Po uvedení v sídle britské filmové akademie se uskuteční rovněž americká galapremiéra v New Yorku a následně ve Washingtonu. Odtud film zamíří na festivaly v Sydney a Hongkongu. Připravují se také německé a francouzské dabingové verze filmu pro uvedení ve Francii a v Německu,“ uvedla zástupkyně agentury.

Mináčovům snímek Nickyho rodina získal například koncem srpna cenu diváků za nejlepší dokument na filmovém festivalu v Montrealu. Soutěžil tam společně s dalšími 53 tituly v sekci nazvané Dokumenty světa. Festival patří k prestižním přehlídkám kategorie „A“. Naposledy byl film oceněn hned dvakrát v pátek na 43. dětském filmovém a televizním festivalu Oty Hofmana v Ostrově. Obdržel tam cenu Oty Hofmana za nejlepší dílo v kategorii od 13 do 18 let a Zvláštní cenu poroty za dílo s nejvýraznějším morálním akcentem.

Celovečerní film Nickyho rodina vypráví příběh záchrany 669 československých, hlavně židovských dětí těsně před druhou světovou válkou. Prostřednictvím faktů, autentických záběrů i hraných rekonstrukcí přibližuje tento Wintonův ušlechtilý čin. Děti, které se mu podařilo dopravit do Británie, by jinak skončily v nacistických koncentračních táborech. Winton byl za svůj čin ve vlasti povýšen do šlechtického stavu, Václav Havel mu v roce 1998 udělil Řád Tomáše Garrigua Masaryka.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.