Psí vojáci ukončili činnost, z osobních i zdravotních důvodů

Filip Topol, Psí vojáci

Filip Topol, Psí vojáci

Psychedelicko-rocková kapela Psí vojáci, která patří k nejvýznamnějším souborům české hudební scény vzešlým z undergroundu, ukončila svou činnost. Muzikanti to dnes uvedli na jejích internetových stránkách. Kapela svou činnost uzavřela po více než 30 letech existence. Důvody k rozpuštění kapely, jejíž vůdčí osobností byl zpěvák, pianista, skladatel a textař Filip Topol, jsou podle jejího webu "osobní a zdravotní".

„Z pověření členů skupiny Psí vojáci s velikým osobním politováním oznamuji veřejnosti, pořadatelům a všem hudebním fanouškům, že skupina Psí vojáci ukončila 10. 8. 2011 svoji dlouhou hudební kariéru z osobních i zdravotních důvodů,“ uvedl na stránkách kapely její manažer Romek Hanzlík.

Kapela se pražskému publiku naposledy představila před necelým měsícem, v polovině července předskakovala v Kulturním centru Vltavská před bývalými členy slavné americké kapely The Doors, klávesistou Rayem Manzarekem a kytaristou Robbiem Kriegerem a jejich spoluhráči. „Psí vojáci mají v našich měřítcích společného s The Doors to, co u nich platí celosvětově - mají za sebou silný příběh a přitahují posluchače napříč generacemi,“ zhodnotil tehdy kvality souboru zakladatel Open Air Music Festivalu Trutnov Martin Věchet, který koncert uspořádal.

Psí vojáci - Černý sedlo

Psí vojáci byli jedním ze synonym českého undergroundu

Kapelu založil Filip Topol, syn dramatika a chartisty Josefa Topola a bratr spisovatele Jáchyma Topola, již jako třináctiletý školák se svými spolužáky Janem Hazukou (baskytara) a Davidem Skálou (bicí). Skála s Topolem ve skupině vytrvali po celou dobu, po Hazukově odchodu hrál na baskytaru řadu let jeho nástupce Luděk Horký.

Skupina, která získala jméno podle indiánských válečníků z románu Thomase Bergera Malý velký muž, poprvé vystoupila v listopadu 1979 na Pražských jazzových dnech. Jako ostatní kapely z okruhu undergroundu poté dlouho nemohla vystupovat a ocitla se v hledáčku komunistické Státní bezpečnosti, účastnila se proto jen soukromých „podzemních“ akcí.

Psí vojáci - Žiletky

Na sklonku 80. let, kdy byl její domovskou scénou Junior klub na pražské Chmelnici, vystupovala pod „krycím“ jménem P.V.O. (Psí vojáci osobně). Po roce 1989 se stala jednou z předních kapel domácí hudební scény; vystupovala v klubech, na festivalech a podnikala turné po Evropě i v zámoří. Skupina vydala na dvě desítky řadových alb i reedicí undergroundových nahrávek z dob, kdy jí komunistický režim neumožnil hudbu natáčet legálně.

Písničky Psích vojáků zazněly i ve filmu Žiletky režiséra Zdeňka Tyce, kde si Filip Topol zahrál hlavní roli, či ve snímku Víta Pancíře Sestra. Skupina se podílela také na scénické hudbě k několika divadelním představením.

Filip Topol se dlouhodobě potýká se zdravotními potížemi, v minulých letech prodělal řadu operací, při nichž mu lékaři odebrali polovinu slinivky. V poslední době skupina vystupovala jen výjimečně a s velkými přestávkami.