Režisér Pevnosti Lukáš Kokeš: Nechtěli jsme klasický dokument

Lukáš Kokeš

Lukáš Kokeš Zdroj: Klara Tasovska

Vítězný český dokument z posledního jihlavského festivalu do kin putoval hned dvakrát. Nejdřív v prosinci v omezeném uvedení, od ledna jej pak uvádějí další sály. Působivý impresionistický pohled na zeminezemi uprostřed Moldavska natočilo mladé duo Lukáš Kokeš a Klára Tasovská jako svůj první celovečerní dokument. „Vzhledem k tomu, že máme stejný vkus, většinou se překrýváme v tom, co a jak chceme točit,“ říká o spolupráci Lukáš Kokeš.

* E15: Kdy jste se dozvěděli o existenci Podněstří?

První se to dozvěděla Klára, když jela s kamarádem do Rumunska, a on věděl, že by měla existovat země mezi Moldávií a Ukrajinou. Kláru fascinovala vizuální podoba té země připomínající zakonzervovaný socialismus. Když se vrátila, vyprávěla mi o tom a už věděla, že tam chce natočit film. Vyrazili jsme do Podněstří s představou, že budeme dělat průzkum bílého místa na mapě.

* E15: Tehdy už jste věděli, že váš film bude vypadat tak impresionisticky?

Věděli jsme, že to je fotogenické prostředí. Podle toho jsme se od začátku rozhodli, že nebudeme dělat reportáž, žádný klasický dokument, který se snaží odhalit překvapivá fakta. My hledali záběry, které by zhmotňovaly atmosféru místa. Ve střižně jsme pak hledali rovnováhu, aby se divák i něco dozvěděl a v tom prostoru se orientoval.

* E15: Oba jste ještě studenty FAMU. Podílela se škola na Pevnosti?

Pevnost vznikala jako marginální cvičení, pak jsme si řekli, že má smysl vykročit dál. Film jsme si financovali z velké části sami s tím, že uvidíme, co z toho vypadne. Škola nám umožnila do Podněstří poprvé vyrazit, ale pak jsme jeli ve vlastní režii. Až loni na podzim jsme dostali grant od Státního fondu na distribuci. Čekáme, pokud by film vyhrál nějakou cenu, že se nám případně peníze vrátí.

* E15: Zatím jste vyhráli sekci českých dokumentů na festivalu v Jihlavě. Jak tohle pomohlo?

Už před festivalem jsme se dohodli s Artcamem na distribuci. Nicméně po Jihlavě se lidi o film začali zajímat a v tu chvíli jeho distribuce dávala daleko větší smysl.

* E15: Chtěli jste, aby situace v Podněstří během prezidentské volby něco řekla i k české prezidentské volbě?

Spíš jsme přemýšleli, jak ten film postavit, aby měl obecnější hodnotu, působil jako filmový tvar, který bude fungovat i bez znalosti místních vztahů.

* E15: Z filmu je vidět, že jste při natáčení čelili problémům s místními úřady.

Kromě toho, že nás jednou zatkli, to spíš byly neustále obavy, co se může stát. Přečetli jsme si, že ruskému štábu, který stejně jako my neměl oficiální povolení v zemi natáčet, tajná služba vzala veškerý materiál a bez prostředků je odvezla na Ukrajinu. Už po takové informaci si dáváte pozor.

* E15: Jak probíhal váš výslech po zatčení?

Nejvíc je zajímalo, zda nejsme spolupracovníci západních služeb, kteří přivezli informace pro místní nevládní sektor. Ten pro ně představuje špionážní buňku Západu. Existuje video, kde dnes už bývalý ministr popisuje pavouka vztahů. Na něm jsou místní nevládní organizace, od kterých vedou nitky i k Člověku v tísni. Od něj zase jde nitka k CIA, která stojí na vrcholu. Takže každý západní novinář je možný pracovník CIA. Zajímalo je proto, jestli se naše filmy promítaly na Jednom světě, to je pro ně strašák.